Na UEFA rang-listi crveno-beli ispred Milana, PSV i Olimpika iz Marselja

Četvrta uzastopna uspešna sezona u Evropi višestruko se isplatila Crvenoj zvezdi na kvantitativnom planu, kako finansijski, tako i na stanju na UEFA rang-listi klubova.

Što se tiče finansijskog dela, samo za tri sezone u kojima je klub vodio Vladan Milojević, Crvena zvezda je inkasirala 54.466.000 evra samo na osnovu nagrada koje UEFA dodeljuje na osnovu rezultata.

Zlatno fudbalsko doba za sve "zvezdaše" nastavio je i Dejan Stanković, pa su dosadašnji ovosezonski uspesi doprineli klupskoj kasi sa još 8.031.460 evra. U poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope protiv češkog Libereca, Zvezdini igrači će imati šansu da pobedom zarade još 570.000 evra. Pritom, i dalje u celu cifru zarađenog novca nije uračunat novac od TV prava, koji nije zanemarljiv.

U meču protiv Libereca, za Zvezdu su još važnija potencijalna 2 boda koje bi pobedom mogla da pridoda svom UEFA koeficijentu.

Naime, dosadašnjim ovosezonskim rezultatima, koji su se nadovezali na evropske uspehe koji su se ređali i u prethodne 3 sezone, Crvena zvezda je po prvi put u 21. veku dospela u top 50 evropskih fudbalskih klubova.

Bodom protiv Hofenhajma, ona je na UEFA rang-listi klubova, koja računa petogodišnji uspeh, prestigla engleski Lester i švajcarski Jang bojs i dospela na 50. mesto u Evropi.

Foto: uefa.com/printscreen

Ono što je još zanimljivije, ako bolje pogledamo listu, Crvena zvezda je nekoliko mesta isped evropskih velikana iz najvećih evropskih liga, poput PSV Ajndhovena, Olimpika iz Marselja, Borusije Menhengladbah, ili Milana.

Ukoliko uporedimo stanje u kome je bila Crvena zvezda na leto 2017. kada je Vladan Milojević preuzeo vođenje kluba sa današnjim, shvatićemo razmere ovog neverovatnog uspeha. Naime, pre samo 3 i po godine, Zvezda je bila na 195. mestu na ovoj listi, sa petogodišnjim koeficijentom od svega 7,325 bodova. Sada Crvena zvezda ima šansu da pobedom u Liberecu prestigne svoj rekord osvojenih UEFA koeficijentnih bodova u jednoj sezoni, koji je 2017/18 iznosio 8. Dakle, Zvezda sada u 1 sezoni osvaja više bodova nego što je do 2017. osvajala za 5 sezona. Fascinantan rezultat.

Za one koji se pitaju zašto je osim prestiža značajna ova UEFA rang-lista klubova, imamo spreman odgor: Preko nje se određuju nosioci u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Što bolja pozicija na listi, to lakši put u grupnu fazu Lige Evrope i Lige šampiona, nezavisno od naconalnog koeficijenta, koji se računa posebno i uključuje uspeh svih klubova iz određene lige, odnosno države.

Za kraj ćemo samo reći da je Crvena zvezda praktično već obezbedila status nosioca ukoliko bi se sledeće godine našla u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Takođe, postoje izuzetno realne šanse da se Crvena zvezda nađe u krugu nosilaca čak i u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ovo sve pod uslovom da crveno-beli pobede Liberec u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope i naprave još jedan uspeh plasmanom u 1/8 finala nokaut faze ovog takmičenja. Takođe, morali bi i loši rezultati nekih drugih klubova da idu na ruku Zvezdi, poput Bazela, Seltika i Slavije. Međutim, za svaki uspeh potrebno je makar malo sreće. A došlo je očigledno vreme kada je fortuna naklonjena crveno-beloj strani Topčiderskog brda.

Autor: redportal.rs

#Liga Evrope

#Liga šampiona

#crvena

#koeficijent

#kvalifikacije

#ligu evrope

#ligu šampiona

#plej of

#rang lista

#uefa

#zvezda