Kako Srbija da ostane u drugom šeširu za žreb na Evropsko prvenstvo?

Kako prenosi portal Mondo, fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je verovatno najbolji meč u Ligi nacija i dominantno je slavila protiv Švedske (4:1) čime su dodatno povećane šanse orlova da se na žrebu za Evropsko prvenstvo nađu u drugom šeširu. Od ranije je poznato da će upravo rezultati u ovom takmičenju odlučivati o redosledu u šeširima, a ne kao što je to ranije bilo po FIFA rang-listi, tako da je vrednost utakmica podignuta na viši nivo.

Srbija je pobedom "gurnula" Šveđane na poslednje mesto u našoj grupi, a mi kao najuspešniji drugoplasirani tim iz druge divizije - popeli smo se u drugi šešir i u njemu nameravamo da ostanemo, ali neće biti lako.

Orlovi su na dnu drugog šešira sa četiri boda (ne računaju se bodovi osvojeni u duelima sa poslednjeplasiranim u grupi), a da bismo u njemu sigurno ostali potrebna nam je pobeda u Norveškoj za 48 sati. Naši reprezentativci odmah putuju u Norvešku gde će 27. septembra odmeriti snage sa liderom grupe koje moramo da pobedimo sa golom razlike da bismo bili prvoplasirani u grupi i tako sigurno obezbedili drugi šešir na žrebu, ali postoje i druge kombinacije.

Ukoliko bismo izgubili, vrlo nam je važno da u tom slučaju Švedska pobedi Sloveniju jer bi tako zmajčeki pali na četvrto mesto, a nama bi se računali rezultati protiv skandinavske reprezentacije (dve pobede).

U tom slučaju Srbija bi imala velikih šest bodova i gotovo garantovano mesto u drugom šeširu, dok bi nas čak i remi u Norveškoj, uz remi ili pobedu Slovenaca protiv Švedske, najverovatnije spustio u treći šešir pod uslovom da Ukrajina ili Island pobede u svojim utakmicama.

Moraćemo da obratimo pažnju i na Crnogorce koji mogu do drugog šešira ako pobede Finske - i na to Rumunija slavi ili odigra nerešeno protiv Bosne i Hercegovine - kada bi nam bio neophodan trijumf u Norveškoj.

U svakom slučaju situacija je nikad komplikovanija i mnogo faktora je u igri, ali možda je i najvažnije za naše momke to što znaju da im pobeda donosi veliku pogodnost na žrebu, ali čak ni to ništa ne garantuje. Ko god da nam bili rivali na žrebu koji još nije zakazan, nema sumnje da je neophodno da budemo ozbiljni kao što je to sada slučaj.

IZVOR: Twitter / @tgloban

Autor: Mondo.rs

#4:1

#Pobeda

#Srbija

#drugi šešir

#euro

#evropsko prvenstvo

#fudbal

#grupe

#norveška

#reprezentacija

#utorak

#švedska