Nakon odbijanja trake u boji ukrajinske zastave, kapiten se odlučio na novi potez

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, preneli su svetski mediji, uključujući i NBC sports, piše Sportal.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) našla se pod velikim pritiskom nekolicine evropskih federacija koje su zahtevale da njihovi kapiteni nose trake duginih boja na Mundijalu, koja simbolizuje borbu protiv bilo kakve diskriminacije u fudbalu.

- Nošenje ove trake poslaće jasnu poruku svetu - rekao je kapiten Engleske Hari Kejn, a preneli britanski mediji.

Kampanja Jedna ljubav protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama.

To su Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugal i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

Dušan Tadić je bio heroj pobede Ajaksa nad RKC-om od 3:2 pošto je postigao pogodak za konačnih 3:2, ali je dobio kritike nakon utakmice.

One nisu stigle kao plod igre srpskog fudbalera, već jer Dušan Tadić nije osudio vojni napad Rusije na Ukrajinu.

Zasmetalo je novinarima u Holandiji to što Tadić nije poput mnogih drugih kapitena velikih evropskih timova imao traku u bojama ukrajinske zastave.

Tačnije, svi kapiteni su u 25. kolu Eredivizije nosili trake u bojama zastave Ukrajine, sem Tadića koji na taj način nije iskazao solidarnost prema toj državi.

Novinar je nakon meča upitao tadašnjeg trenera Ajaksa Erika Ten Haga zbog čega je to tako budući da je pre samo nekoliko dana u kupu protiv AZ Alkmara Tadić nosio traku sa ukrajinskim motivom.

- Sami ste dali odgovor. Nosio ju je protiv AZ Alkmara - bilo je sve što je Ten Hag želeo da kaže o toj temi.

Autor: sportal.blic.rs

#dugine boje

#dusan tadic

#kapitenska traka

#svetsko prvenstvo