Igrali smo bez NBA superzvezda, podsetio je Skariolo

Selektor reprezentacije Španije Serđo Skariolo izjavio je da je njegov tim osvojio Evropsko prvenstvo u Berlinu zato što španska košarka godinama počiva na sistemu i da se uvek razmišlja korak unapred, prenosi Basket njuz. Španija je sinoć u Berlinu u finalu EP pobedila Francusku 88:76.

- Ušli smo u turnir kao osmi kandidat za zlato po zvaničnim predviđanjima. Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, superzvezda iz NBA lige, Ol-star košarkaša... Mnogo sam srećan što smo uspeli sve da pobedimo i preskočimo konkurenciju. Srećan sam zbog načina na koji smo igrali košarku u oba smera - rekao je Skariolo.

Španija je objedinila svetsku i evropsku titulu. Sve selekcije Španije, od najmlađe do seniorske, su tokom leta igrale u finalima šampionata Evrope.

- Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Uradili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ih je čekalo. Većina momaka koji se nalaze ovde, igrali su i kvalifikacije. Znali smo da ćemo imati problema zbog igrača u NBA i Evroligi, zato smo razmišljali unapred. Naravno, nismo mogli da očekujemo zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i pojedinačno, i to se prenosi na seniore. Ovo zlato nije predviđeno, mi smo se trudili da budemo uvek konkurentni, da se borimo za svaku loptu u svakom meču. Da li smo više ili manje talentovani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvek borili - rekao je Skariolo.

On je priznao da svoj posao obavlja na drugačiji način.

- Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da dodam gas, jer igračima nije smetalo. To nisam smeo sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Neke stvari moraš da uvećaš, neke da umanjiš, da bi napravio rezultat - naglasio je italijanski stručnjak.

Španski košarkaš Vili Ernangomez je proglašen za najboljeg igrača EP.

- Teško je objasniti rečima šta osećam. Ponosan sam na sve, od saigrača, preko trenera... Zaslužili smo zlato. Rasli smo kroz turnir, što je neverovatno. Poverenje u svlačionici je nešto posebno. Jako sam zahvalan što sam bio deo ovog fantastičnog tima i što su svi verovali u mene. Posebno trener Skariolo, koji je video moj potencijal i pustio me da igram najbolju košarku - rekao je Ernangomez.

Plejmejker španske reprezentacije Lorenco Braun tvrdi da je verovao da njegov tim može do evropske titule.

- To mi je bio cilj kada sam došao u reprezentaciju Španije. Trpeo sam kritike javnosti, zbog jezičke barijere, ne znam ni ja zbog čega sve ne... Ali, na kraju krajeva svi pričamo istim jezikom na terenu. Svejedno je koje ste boje, odakle ste, mi smo pre svega ljudi. Ovo su moja braća i zlatna medalja dovoljno govori kakav smo odnos ostvarili - kazao je Braun.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#KOŠARKA

#evropsko prvenstvo

#Španija