Na izjavu predsednika KK Partizan reagovan predsednik fudbalskog kluba

Predsednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović govorio je tokom jučerašnjeg dana o dešavanjima u fudbalskom klubu Partizan zaključujući da mu preti nestanak i da bi uprava morala da prepusti vođenje kluba sposobnijim ljudima, posle 5 godina bez šampionske titule u Superligi Srbije.

On je rekao i da bi uz dobro i domaćinsko rukovođenje, veliki deo klubova u Jugoslovenskom sportskom društvu Partizan mogao da živi od fudbalskog kluba i da će košarkaški klub pokrenuti inicijativu za promene.

Na to je reagovao predsednik FK Partizan Milorad Vučelić, a saopštenje prenosimo u celosti:

- Nerado se upuštam u sukobe i razmirice o okviru familije Partizanovih klubova okupljenih u JSD Partizan. Ali posle nekoliko istupa predsednika KK Partizan Ostoje Mijailovića koji sadrže bezbroj dezinformacija, teških neznanja i još težih laži, istine i javnosti radi moram to da učinim.

- U već ustaljenom maniru po kome je sve ovde u haosu i pred propašću te čeka spasioce na nekim izborima ili na ulici, Mijailović tvrdi da „Partizan propada“ i da će ako svi poput njega ne progovore njegovim glasom i pameću „FK Partizan nestati“. I u svom samokandidujućem zanosu velikog reformatora i sistematičara koji tek posle pet jalovih godina čeka „naplatu“ svojih poduhvata, dodao je „da bi domaćinskim rukovođenjem veliki deo klubova u sportskom društvu mogao da živi na račun fudbalskog kluba“.

- Da Mijailović išta zna o JSD i da mu je do činjenica, a nije, morao bi da kaže da na Stadionu u Humskoj svoje prostorije ima 18 klubova-sekcija društva, a među njima je i, gle čuda, košarkaški, koji za to ne isplaćuju nikakvu nadoknadu, već to čini isključivo FK Partizan. Klubovi koriste salu, terene, svlačionice, atletsku stazu, a sve troškove održavanja stadiona snosi FK Partizan.

Foto: Marijana Vasiljević/Marijana Vasiljević

- U vreme ove uprave JSD i FK Partizan u januaru 2019. (posle decenijskog sporenja) vraćen je u vlasništvo stadion u Humskoj 1, te i objekti društva na Adi i Kalemegdanu. Za sve vreme trajanja spora JSD, odnosno FK Partizan je snosio sve troškove održavanja objekata: struje, vode, grejanje, kao i svih komunalija…

- Dakle sve je to plaćao i plaća fudbalski klub koji je „u haosu“ i koji „nedomaćinski posluje“ a uz sve to je u mandatu ove uprave donirao na stotine hiljada evra klubovima okupljenim u JSD. FK Partizan, takođe, izmiruje troškove plata zaposlenih u JSD… Ovde ću za sada zastati.

- Tačno je da je su klubovi Partizana poslednjih osam- devet godina ostvarili lošije rezulatate od očekivanih. Među njima je na našu iskrenu žalost i proslavljeni Košarkaški klub Partizan koji je pod vođstvom Ostoje Mijailovića u proteklih pet godina samo uspeo da pobedi u tri kup takmičenja Srbije, a u ostalim takmičenjima je zauzimao peto, četvrto, sedmo i drugo mesto. Svi se uzdamo da će doći bolji dani. Od srca.

- FK Partizan je u vreme ove uprave osvojio dve titule prvaka i četiri trofeja Kupa Srbije, a jednom i ''duplu krunu''. Sedam puta smo bili finalisti Kupa Srbije i četiri puta smo igrali grupne faze evropskih tamičenja. Za učešće u tim takmičenjima nismo morali da plaćamo nikakvo učešće i kotizacije, nego smo zarađivali pare od UEFE i trošili ih u Srbiji.

- Naši rezultati bi bili verovatno znatno bolji da smo imali mogućnosti da dovedemo više od četvorice stranaca. Kada je košarka u pitanju broj stranaca je znatno veći i kreće se od šest do deset stranaca po sezoni otkad je Mijailović na čelu kluba. U fudbalu to ograničavaju propisi ali i skromne materijalne mogućnosti fudbalskog kluba te smo primorani da se oslonimo na našu fudbalsku školu i da proizvodimo domaće igrače. O tome rečito govori to što se u standardnom sastavu Reprezentacije Srbije koja igra na Svetskom prvenstvu u Kataru nalazi 6 igrača nastalih u Partizanu u vreme ove uprave. A znatno više imajući u vidu godine pre toga.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

- Stoga ne znam koji to i kakvi rezultati preporučuju Ostoju Mijailovića da se nudi za spasioca i reformatora FK Partizan i JSD Partizan i da drži lekcije njegovoj upravi i priča i govori to što govori. NA VISOKO PODIGLI SE SUTERENI, rekao bi ponovo veliki srpski pesnik pišući o ovakvim slučajevima.

- Što se inicijative za izbore u JSD tiče oni su započeli pre nekoliko meseci i u toku su, pa Mijailović ne mora ništa da inicira on može samo da se u taj proces uključi.

- P.S. FK Partizan je u minuloj sezoni sa ovom upravom pod majstorskim vođstvom Aleksandra Stanojevića bivao i na plus pet i na plus dva boda u odnosu na glavnog rivala i ostao je konkurentan za titulu do poslednjeg kola. Otišao je najdalje u evropskim takmičenjima, pa su nas i pored toga pratile pogrde „navijača“ i navijača, a grad je bivao izlepljen plakatima u kojima je naš Stanoje slikan sa ludačkom košuljom, baš kao što se sada po gradu lepe plakati sa nekim sličnim slikama partizanovih funkcionera. Ista glava isti rukopis, a možda je i ista ruka i isti finansijer u pitanju. O tom potom. Svaka zverka kad tad pokaže svoj trag.

- FK Partizan je itekako zabrinut početnim rezultatima u prvenstvu, ali sa kritičkim pouzdanjem nastavlja da živi i radi i nema niti „haosa“ niti „propasti“. Niti toga može biti - stoji u saopštenju.

Autor: redportal.rs

#fk partizan

#kk partizan

#milorad vucelic

#ostoja mijailovic