Srpski teniser govorio o kontroverznom Australijancu

Treći reket sveta Novak Đoković uspešno se plasirao u četvrtfinale Grend slem turnira Vimbldon, a nakon pobede i zakazanog duela sa Janikom Sinerom, na konferenciji za medije je između ostalog bilo i pitanja u vezi meča Nika Kirjosa i Stefanosa Cicipasa.

Naime, u meču dvojice tenisera vodio se pravi rat, pa su tako jedan drugog gađali loptama, a Cicipas je gađao i publiku, pa umalo bio diskvalifikovan.

Kirjos je tada insistirao na diskvalifikaciji Grka, pozivajući se na raniju diskvalifikaciju Đokovića na US openu i želeći da supervizori turnira donesu istu odluku, ali meč je nastavljen, kao i varnice između ovih tenisera.

Na kraju je Australijanac odneo pobedu u 5. setu taj-brejka, a Đoković je govorio o ponašanju kontroverznog tenisera o kome kroz karijeru ne prestaje da se piše:

- Podeljena su mišljenja oko toga. Ima onih koji kažu da je dobro sve što privlači pažnju, ali ja ne mogu da se složim sa tim u potpunosti. Postoje sportske vrednosti i ponašanje koje svi mi kao njihove kolege želimo da vidimo na terenu. I sam sam diskvalifikovan kada sam udario lopticom sudiju pre 2 godine, i ne mogu da pričam sa stanovišta nekog kome se nikada ništa nije loše desilo na terenu, i ko nikada nije slomio reket na meču - naprotiv. Puno puta sam se i ja loše i nesportski ponašao na terenu i u smislu izliva emocija, ali sam se uvek trudio da imam sportsko ponašanje i poštovanje prema protivniku. Ipak, postoje igrači koji se postave na način da malo više isprovociraju protivnika i koji te iritiraju na terenu – ili prema kojima jednostavno ne osećaš to. Ovo je individualni sport, svi smo mi drugačiji, i relativno je šta je dobro – a šta nije, jer postoje različite perspektive sagledavanja toga šta se desilo ovde preksinoć -  ističe Novak, a zatim nastavlja:

- Ono što se meni desilo na US openu se umalo desilo Cicipasu. Imao je sreće da nije nikoga pogodio direktno u publici, iako se loptica odbila o zid i onda udarila nekog u publici jer ju je udario poprilično jako. Imao sam tu situaciju u prošlosti i znam koliko je to frustrirajuće na terenu. S druge strane, i ja se stidim i pokajem kada napravim takvu grešku i izvinim se teniskom svetu jer znam da takvo ponašanje nije primereno. Nadam se da i sam Cicipas shvata da je to greška i da je imao puno sreće rizikujući da je bio u situaciji da nekoga povredi i bude diskvalifikovan sa meča - rekao je srpski teniser.

Đoković podseća i da ga je Kirjos podržavao na početku godine dok je bio u imigracionom pritvoru u Australiji:

- Sa druge strane, sa Kirijosom se često viđaju te i takve situacije na terenu. Uvek je i zabavno, a sa druge strane možda i ne toliko za njegovog protivnika. Činjenica je da je to on i da li se nekome svideo ili ne, donosi dosta pažnje tenisu. Vidim da je dobro to što privlači neku grupu mladih ljudi koji ga prate, vole i dopada im se što je drugačiji i što tako igra i mislim da to nije loše za naš sport. Možda su u nekim situacijama njegovi komentari na terenu i van njega diskutabilni, ali to je autentičan Kirijos i ja to poštujem. Iako je godinama govorio loše stvari o meni, opet je stao uz mene u Australiji i kada mi je bilo najteže, bio je jedan od retkih koji je u javnosti govorio u moju korist i podržao me i zahvalan sam mu na tome - ističe Novak.

Autor: redportal.rs

#Nik Kirjos

#novak djokovic

#vimbldon