Crno-beli se vraćaju na veliku scenu

Partizan se posle osam godina vraća u Evroligu! Kao što je Mozzart Sport najavio, bord Evrolige će sastati u četvrtak kako bi odlučio i o dve pozivnice za narednu sezonu.

S obzirom na to da su jedina dva kluba koja su aplicirala za specijalne pozivnice Partizan i Valensija, to znači da će upražnjena mesta zbog suspenzije ruskih klubova, CSKA i Zenita, popuniti srpski i španski predstavnik.

Ostalo je samo da se na sednici u četvrtak ova odluka formalizuje, pa da se Partizan posle 2014. godine vrati u evropsku elitu.

Podsećanja radi, kada je je saopšteno da će ruski klubovi morati privremeno da naopuste takmičenje, krenule su priče da bi moglo da dođe do naknade podele specijalnih pozivnica.

Već od prvih dana u krugu najozbiljnijih favorita, pod uslovom da ne osvoji Evrokup ili ABA ligu, slovio je Partizan, naravno sa Valensijom koja je takođe bila učesnik u drugom po kvalitetu rangu takmilčenja pod Evroligom.

Iz kancelarije u Barseloni, ipak dugo je bilo tišina, prevashodno zbog neslaganja između samih akcionara oko toga ko će biti na čelu kompanije, a ne zbog kvaliteta kandidata. Na kraju, ipak, kada je dopuna Lige u pitanju, presudio je košarkaški momenat.

Sa povratkom Partizana i Valensije u Evroligu biće kompletrana lista učesnika za sledeću sezonu na kojoj su 10 sa suvlasničkim udelom (Real, Baskonija, Barselona, Olimpija Milano, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Žalgiris, Fenerbahče, Anadolu Efes), zatim timovi sa dugogodišnjom licencom Asvel i Bajern, osvajač Evrokupa bolonjski Virtus, prošlogodišnji osvajač Evrokupa koji se ove sezone plasirao u finale Monako i šampion ABA lige Crvena zvezda.

Dakle, sledeće godine će srpska košarka prvi put posle osam godina, a drugi put u istoriji imati dva predstavnika u Evroligi, jer su u sezoni 2013/2014 takođe igrali Crvena zvezda i Partizan.

Autor: Đorđe Matić

#evroliga

#partizan

#zeljko obradovic