Posle utakmice protiv SAD

Kapitenska traka koju je Milan Borjan nosio tokom utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država i donji deo trenerke u kome je branio na Tim Horton fildu biće izloženi u Kući slavnih kanadskog fudbala, piše Žurnal.rs.

Kuća slavnih kanadskog fudbala otvorena je 1997. godine. Ima 177 članova: 114 fudbalera i fudbalerki, 30 trenera, deset administrativaca i 40 počasnih članova. Borjan će jednog dana sigurno imenom i prezimenom biti član uglednog društva, a do tada će u muzeju stajati oprema sa utakmice kojom se Kanada približila drugom učešću na svetskom prvenstvu. Jedini put je učestvovala 1986. u Meksiku.

Iako je Kanada pobedila 2:0, a za igrača utakmice proglašen je Milan Borjan. Samo dvaput je morao da interveniše, ali je i tako presudno uticao da Kanada ostane na putu ka pobedi. U 43. minutu impresivnom paradom je zaustavio šut Amerikanca Mekena glavom sa pet metara, a u 90+2. minutu nije nije naseo na trik Kristijana Pulišića koji je umesto očekivanog centaršuta uputio šut u gol.

Borjan je posle utakmice poslednji ušao u autobus kanadske reprezentacije. Put od svlačionice do parkinga je odužio zbog fotografisanja sa navijačima i deljenja autograma.

U hvalospevima ispisanim o Borjanu, kanadski mediji su istakli da je u junaka utakmice izrastao u „svom gradu“. Podsećaju tako da je karijeru u Kanadi počeo u Ist Hemiltonu, ali prećutkuju da se porodica Borjan skućila u polumilionskom gradu na jugu velike severnoameričke države oduvana iz Knina ratnim vihorom u nekadašnjoj Jugoslaviji. Pamti dobro Borjan da mu je Kanada ponudila mir u dečačkim danima, pa ne samo da uzvraća odbranama na golu, već i tako što s kapitenskom trakom oko ruke iz sveg glasa povede pevanje himne pred utakmicu sa SAD ili „iskida“ dres deleći sa navijačima emocije posle bravurozne odbrane.

Borjanu je utakmica protiv SAD bila 60. za reprezentaciju Kanade. Rekorder je među golmanima selekcije Zemlje javorovog lista. Do kraja kvalifikacija može da se upiše na listu desetorice igrača sa najviše utakmica za Kanadu. Na desetom mestu je trenutno Nik Dasović. Kanađanin hrvatskog porekla, nekadašnji član zagrebačkog Dinama za koji nije odigrao nijednu utakmicu, za dres Kanade je nosio na 63 utakmice i od 2011. je član Kuće slavnih.

Autor: zurnal.rs

#Kanada

#borjan

#kuca slavnih

#zvezda