Prema računicama Nole može biti čak 3. teniser sveta

Sramna odluka Federalnog suda Australije da protera Novaka Đokovića iz zemlje potresla je svet.

Prvi reket sveta gubi priliku da se bori za jubilarnu 10. Grend slem titulu na svom najuspešnijem turniru i šansu da osvoji rekordni 21. Grend slem kojim bi zvanično postao najbolji teniser ikada u istoriji belog sporta!

Propuštanje Australijan opena "vuče" mnoge posledice za Novaka.

Novak će do kraja Australijan opena odnosno 31. jauara imati 11.540 bodova na ATP listi, tačno 2.900 bodova više od Danila Medvedeva i 3.700 bodova više od Aleksandera Zvereva.

Samim nepojavljivanjem na turniru on gubi 665 bodova, a s obzirom da je branilac trofeja koji je osvojio 2021. godine, automatski gubi i 2.000 bodova.

U tom slučaju, Novak bi 31. januara na svom kontu imao samo 8.875 bodova, zbog čega bi i Medvedev i Zverev mogli da ga prestignu!

Medvedev kao prošlogodišnji finalista Australijan opena 1.200 bodova, a titulom bi osvojio još 800, u zavisnosti od osvajanja ukupnog broja bodova na ATP kupu Rus bi lako mogao da postane 1. teniser sveta.

Nemac Aleksandar Zverev takođe ima svoju računicu i mogao bi da postane 2. teniser sveta, ali mogao bi da se domogne i trona ukoliko stigne do finala Grend slem turnira. On od prošle godine brani samo četvrtinale i 760 bodova. Sa osvajanjem turnira u Melburnu dobio bi dodatnih 1.240 poena i na konačnoj listi bi bio bolji od Noleta za 95 bodova.

Zverev i Medvedev su na suprotnoj strani kostura i njihovo finale je sasvim moguće.

Novak tako može da prekine niz od 355 nedelja na svetskom tronu, koji je zauzeo 3. februara 2020. i nikome do sad nije prepuštao.

Autor: redportal.rs

#australijan open

#melburn

#novak djokovic