FIFA razmišlja o promeni pravila za VAR i predlaže širu upotrebu

Međunarodna fudbalska federacija sve je bliže pojednostavljivanju pravila i jeftinijem konceptu VAR-a, koji bi mogao imati mnogo širu primenu od današnje, objavila je FIFA.

Nakon održana 4 sastanka i razmene iskustava o dosadašnjoj primeni VAR-a i prezentacije rezultata istraživanja i testiranja, radna ekipa će pred FIFA i njen odbor za promenu fudbalskih pravila (IFAB) izneti predlog sledećih koraka u primeni jednostavnijeg oblika VAR-a.

IZVOR: TW / @ZalosnaSova1

Jedna od tema o kojoj se raspravljalo bio je razvoj poluautomatske tehnologije za proveru ofsajda, kojom bi se proces provere u tim situacijama pojednostavio i učinio što učinkovitijim.

Nakon inicijalne demonstracije mogućnosti novog sistema, 3 tehnološke kompanije izrazile su spremnost da pređu na sledeću fazu razvoja već od početka sledeće godine, stoji u izjavi FIFA.

Sledeća faza podrazumeva razvijanje algoritama, kao i unapređivanje vizualizacije situacija kod teških odluka vezanih za pravilo ofsajda.

Mnoge odluke VAR-a u vezi sa ofsajdima, koje su donesene poslednjih nedelja, posebno u engleskoj Premijer ligi, naišle su na brojne i oštre kritike jer su poništeni golovi koje je velika većina smatrala potpuno regularnima.

IZVOR: TW / @_stevce

pročitajte još

Obuka sudija za VAR

Autor: Redportal.rs

#Suđenje

#fifa

#fudbal

#sudije

#var tehnologija