Čeka se rasplet

Fudbal je odavno prestao da bude samo sport, previše novca je u igri što ga svrstava u jedan od najvećih biznisa u svetu. Visine transfera igrača iz jednog u drugi klub poslednjih godina su bile prevelike. Mnogo se o tome govori, a gde ima toliko novca ima i onih nepopularnih radnji.

Poslednjih godina se kod nas vodi velika debata o tome da menadžeri imaju preveliki uticaj u formiranju timova mnogih klubova ali zbog toga niko nije odgovarao. Ali jedan naš menadžer je osuđen u Belgiji zbog malverzacija prilikom transfera.

Posle tri godine Operacija nula je čini se stigla do kraja. I to posle svedočenja jednog Srbina. Menadžer Dejan Veljković, suočen sa dokazima od kojih nije bilo odbrane, prihvatio je nagodbu sa tužilaštvom i prema navodima njegovog advokata prst krivice uperio ka klubovima.

Veljković nije nevin. On će, ističe advokat Kris Lujks, biti osuđen na pet godina zatvora uslovno, moraće da plati kaznu od 80.000 evra, ali i preda belgijskim vlastima sve što je zaradio na nelegalan način. Bilo da je u kešu ili u nekretninama.

Dejan Veljković će ipak izbeći robiju ako u narednih pet godina ne bude kršio zakon, a ta mu je “privilegija” dozvoljena zato što je "propevao" o nedelima ostalih umešanih. Jasno je uostalom: kada u sumnjivim transferima nestane deo novca, nije tu samo menadžer kriv. Morao je da ima i nekog saradnika u klubu. Fudbalski navijači širom sveta suštinski znaju kako to funkcioniše. Samo što su Belgijanci rešili da stvari isteraju na čistac.

Veljkovićev advokat je rekao:

Ako savez bude zaista dosledan, onda neće mnogo klubova moći da igra prvu ligu naredne sezone. Možda će se neki klubovi sakriti tvrdnjama da ‘nisu bili upućeni’ ili da su to radili ‘pojedinci iz Uprave’. Ali ako savez bude dosledan u primeni pravila neki bi klubovi morali da budu izbačeni u drugu ligu. U Italiji su to već uradili sa Juventusom. Ne znam da li belgijski savez ima hrabrosti za tako nešto.

Biće zanimljivo ispratiti slučaj do kraja i videti hoće li neki klubovi u niži rang.

Autor: mozzartsport.com / redportal.rs

#fudbal

#hapsenje

#kriminal

#menadzer