Zlato na 500 metara u jednosedu

Bojan Zdelar osvojio je titulu svetskog šampiona u jednosedu na 500 metara.

Poslednjeg dana takmičenja na Svetskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Montemor o Velju čula se himna “Bože pravde”.

Zdelar je u finalu šampionata za juniore i mlađe seniore u Montemor o Velju do zlatne medalje stigao odličnom vožnjom u kojoj je vodio od samog starta, da bi sredinom trke napravio dovoljnu prednost kako bi osigurao pobedu.

Zdelar je trku taktički odlično izveslao da bi kroz cilj prošao u najboljem vremenu u svetu u konkurenciji takmičara do 23 godine, a do zlata je stigao sa čak 65 stotinki prednosti u odnosu na evropskog prvaka, Danca Torbjorna Raska. Bronzana medalja pripala je Denisu Kernenu iz Švedske.

- Ovo takmičenje je bilo izuzetno turbulentno za mene. Veslao sam prvo trku na hiljadu metara gde sam imao dobar osećaj i čamac je išao dobro, ali me cela ta energija ponela i tu sam napravio taktičku grešku gde sam u sredini trke otišao previše napred i nije mi ostalo snage za finiš. U ovu trku sam ušao pametnije, sačuvao sam energiju u sredini kako bih mogao da izdržim u finišu pošto sam znao da su ovi svi takmičari izuzetno dobri u drugom delu trke, ali ovaj put nisam dopustio da me iko obiđe - rekao je Bojan posle trke.

Zdelar je prethodno zauzeo četvrto mesto u jednosedu na 1000 metara. Ovo je druga medalja za srpski tim u Portugalu, pošto je prethodno Marija Dostanić osvojila srebrnu medalju u istoj disciplini.

Junior Veljko Dovragović u istoj disciplini zauzeo je peto mesto u finalu u vremenu 1:45.21. Zlato je osvojio Španac Aleks Granieri (1:41.55), srebro Mađar Levente Kuruc (1:42.69), a bronzu Jan Gode iz Kanade (1:44.50).

Ženski četverac na 500 metara u konkurenciji takmičarki do 23 godine u sastavu Marija Dostanić, Željana Petrović, Olivera Mihajlović i Anastazija Bajuk svetsko prvenstvo završio je na devetom mestu u vremenu 1:43.87. Zlato su osvojile Mađarice (1:36.31), ispred Nemica (1:38.74) i Ruskinja (1:39.41).

Autor: espreso.rs

#500 metara

#Bojan Zdjelar

#Portugal

#svetski šampion

#zlatna medalja