Zarub ima uzbudljivu životnu priču 🤩

Slavi, Srbijo, 6. medalju na Olimpijskim igrama koju je osvojio 29-godišnji rvač gruzijskog porekla Zurab Datunašvili. 💪

On je grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kilograma savladao odličnog Hrvata Ivana Hukleka sa 6:1 i osvojio bronzanu medalju za našu zemlju.

Otkud Gruzijac pod zastavom Srbije pitaju se svi, a evo ko je on i kakvu životnu priču nam donosi.

Datunašvili je pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio 3 evropske medalje za Gruziju. Dva puta je bio šampion Evrope (2016. i 2017. godine), a 2013. je osvojio broznaznu medalju, piše Kurir.rs.

Datunašvili je u Srbiju došao nakon incidenta koji se dogodio u na jednom takmičenju u Tbilisiju. Naime, u januaru 2019. godine Gruzijac je pretučen na jednom takmičenju i zbog toga je odlučio da se više ne takmiči za svoju domovinu. Neposredno nakon borbe u šampionatu Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom Zurabi je pretučen metalnom šipkom.

Foto: Printscreen TV

Datunašvili se u finalu prvenstva borio protiv Roberta Koblijašvilija i sudije su za pobednika proglasile vešestrukog prvaka sveta i Evrope.

Mnogi su negodovali zbog ove odluke, jer su smatrali da je pobedu zaslužio Datunašvili. Došlo je do verbalnog obračuna, koji je ubrzo prerastao u fizički. U sukobu je učestvovao i predsednik Rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze.

On je uleteo u gomilu sa metalnom šipkom i udario reprezentativca Datunašvilija u glavu. On je uhapšen, ali je ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Datunašvili je nakon incidenta razgovarao sa Mihailom Kadžajom, svojim zemljakom i prijateljem koji je već nastupao pod zastavom Srbije.

- Rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi Srbija možda bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsednik Rvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gde sam i sad - rekao je jednom prilikom Zurabi.

Zurabi je Srbiji već doneo 3 medalje na velikim takmičenjima. Na Svetskom kupu u rvanju u Beogradu osvojio je bronzanu medalju, a pre osvajanja bronze na Olimpijskim igrama trijumfovao je na Evropskom prvenstvu u Varšavi u aprilu ove godine.

Bravo, Zarubi i hvala! 💖

Autor: kurir.rs

#Bronza

#medalja

#olimpijske igre

#rvac

#zarubi datunašvilija