Atletski savez Srbije ima veći budžet nego kompletni bužet za sport u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Bacač kugle Asmir Kolašinac se u intervju za sarajevsku televiziju FACE između ostalog osvrnuo na studije u Sarajevu, razlikama u ulaganju u sport u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kolašinac se osvrnuo i na ponudu da zaigra za Bosnu i Hercegovinu pre nego što je zaigrao za reprezentaciju Srbije. Atletičar je istakao da mu tada u savezu BiH nisu nudili ništa kako bi ga pogurali, a kada se odlučio za Srbiju bio je uvređen od strane tadašnjeg funckionera. O celom događaju Asmir ukratko ispračao:

- Ljude koji vode sport u Bosni i Hercegovini, i ne mogu da kažem da su samo glavni krivci. Zakon o sportu postoji u Bosni i Hercegovini ali se on ne primenjuje, to je osnovni problem. Ulaganje u sportiste je minimalno. Jedan Atletski savez Srbije ima veći budžet nego kompletni bužet za sport u čitavoj Bosni i Hercegovini, i tu je problem.

- Već 2007. godine sam ja bio pri kraju studija i tada je postojala mogućnost da zaigram za Bosnu i Hercegovinu, jer tada još uvek nisam nastupao za Srbiju. U tom trenutku su postojala 3 bolja bacača u Srbiji i onda je nekako bilo logično da razmišljam i u tom smeru. I tada je, žao mi je da spominjem tog čoveka, umro je, tada mi je rekao: "Ako ti misliš da ćeš ikada bacati olimpijsku normu onda si ti mnogo ambiciozan momak". To je mene malo pogodilo, a sa druge strane i motivisalo.

- Zaigrao sam za Srbiju i posle 14-15 godina uopšte se ne kajem, zato što sam tako dočekan i toliko se ulagalo u mene. Sve što sam postigao u krajeri postigao sam zahvaljujući državi Srbiji koja je ulagala i ulaže još uvek. Taj Zakon o sportu funcioniše perfektno.

IZVOR: YT / FACE HD TV 

Autor: Redportal.rs

#Olimpijada

#Srbija

#atletika

#kolašinac