Olimpijski komitet je dozvolio učešće

Dizačica tegova sa Novog Zelanda Lorel Habard će ući u istoriji i postati prva transrodna osoba na Olimpijadi. Odluka komiteta je izazvala mnogo bure u medijima širom sveta.

Takmičar ima 43 godine i u super teškoj je kategoriji. Njeno uključivanje je razbesnelo mnoge koji misle da ona ima biološku prednost u odnosu na druge takmičarke.

Habar je osvojila srebro 2017. na svetskom prvenstvu a završila šesta 2019. na istom takmičenju, 2018. je na Komonvelt igrama zadobila tešku povredu ruke.

- Zahvalna sam zbog ljubaznosti i podrške koja mi je pružena od mnogih Novozelanđana. Kada sam slomila ruku na Komonvelt igrama pre 3 godine savetovali su mi da završim karijeru, ali uz vašu podršku sam uspela da izađem iz mraka - rekla je Habard.

Olimpijski komitet je propisao 2015. godine da atletičaru koji transrodne žene mogu da učestvuju u takmičenjima ako im je nivo testosterona ispod 10 nanomola po litri u poslednjih 12 meseci, to pravilo ima i federacija dizača tegova.

Ipak, mnoge naučne studije su dokazale da ljudi koji su prošli kroz muški pubertet imaju značajnu prednost iako sada imaju smanjen nivo testosterona. Habard je živela kao muškaraca 35 godina i od kad je postala transrodna osvojila je nekoliko medalja.

Olimpijski komitet Novog Zelanda je potpuno podržao Habard.

Neki rivali Habardove, npr. dizačica tegova iz Belgije Ana Vanbelinghen, izjavljivala je ranije da Habard ima nefer prednost.

- Svako ko trenira dizanje tegova na visokom nivou zna da je to tačno, ova situacija pogotovo nije fer prema drugim atletičarima - rekla je Ana.

pročitajte još

GORI ZGRADA na Zvezdari!

Autor: redportal.rs

#Olimpijada

#Tokijo

#lgbtq

#novi zeland

#transrodna žena