Nemanja Matić odbija da nosi "poppy" (cvet maka) 🌸

Bivši srpski reprezentativac i fudbaler Mančester junajteda Nemanja Matić ponovo se nalazi na meti kritika jer je odbio da na dresu nosi "poppy" (cvet maka).

Reč je o simbolu koji se u Velikoj Britaniji nosi tokom Nedelje sećanja u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata.

Nošenjem cveta odaje se počast i svim britanskim vojnicima koji su stradali, ne samo u Velikom ratu, već i u Drugom svetskom, ratu u Koreji, Foklendskim Ostrvama, ali i pripadnicima NATO snaga u Persijskom zalivu, na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Iraku, Avganistanu...

IZVOR: TW / AFC AJAX

Nemanja ne želi da oda počast ljudima koji su bombardovali njegovu zemlju i od 2018. godine, kada je saznao šta on zapravo predstavlja, odbija da nosi ovaj simbol na svom dresu.

- U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima. Ipak, za mene je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno - rekao je Nemanja 2018. godine.

IZVOR: TW / @RebeccaWatkinns

Autor: blic.rs

#Premier League

#nemanjamatic