Više nema plasmana na osnovu takmičarskih rezultata

Prenosi Mozzart sport, a piše katalonski Mundo Deportivo - Evroliga od sezone 2023-2024 prelazi na NBA sistem takmičenja i zatvara sve na nekoliko najvećih i najbogatijih klubova Evrope!

Kako se navodi, ideja je da ne postoji više naknadnog ulaska u najelitnije košarkaško evropsko takmičenje i da će jedina mogućnost biti ako neki klub bude pozvan da zameni onaj koji treba da napusti takmičenje.

Ovo je nešto slično famoznoj Superligi u fudbalu, međutim, ovde se kao plan nazire i potpuno gašenje Evrokupa koji na godišnjem nivou košta oko 7.000.000 evra, a ne vraća uloženi novac. Klubovi sa vrha smatraju da treba ugasiti to takmičenje i raspodeliti novac između sebe.

Ovo bi značilo da verovatno neće biti mesta za srpski klub u Evroligi, eventualno ako Crvena zvezda dobije pozivnicu do tada. Trenutno je u igri 11 vlasnika Evrolige (Real, Barsa, Baskonija, Efes, Fener, Olimpijakos, Panatinajkos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Milano) i oni imaju zagarantovano mesto, a očekuje se da dobiju ta mesta još Bajern iz Minhena i Asvel.

U ovoj sezoni Evrolige igralo je sam četiri ekipe na osnovu rezultata i to Crvena zvezda, Alba, Himki i Valensija kao šampion Evrokupa. Zenit je bio gost. Sledeće u Evroligu idu Monako i Uniks kao finalisti Evrokupa, Alba koja je dobila pozivnicu, šampion ABA lige i jedan klub sa specijalnom pozivnicom (izvesno Zenit).

Kako stvari stoje, više rezultat neće biti bitan.

Autor: Mozzart sport / redportal.rs

#KOŠARKA

#budućnost

#evroliga

#superliga

#zvezda