Petrašević: Obrazovanje je jedna od najbitnijih stvari u celom društvu

Dugogodišnji futsaler KMF FON-a Lazar Petrašević govorio je za Redportal.rs o svojoj karijeri, narednim ciljevima, ali i o tome kako je uspeo da uskladi obrazovanje i profesionalni sport. Master mašinac je oktrio koja mu je omiljena klopa, ali i koju knjigu svima rado preporučuje.

Uživajte u intervjuu futsalera Lazara Petraševića za Redportal.rs:

Kako si se odlučio da karijeru gradiš kroz futsal, a ne kroz fudbal? 🤔

Kao i većina futsalera na ovim prostorima, prvo sam igrao veliki fudbal. Počeo sam da treniram sa 8 godina i aktivno sam se bavio do svoje 22. godine. Zbog obaveza na fakultetu nisam više mogao maksimalno da se posvetim treninzima, a kako sam od malih nogu uživao u utakmicama futsala, odlučio sam da počnem da se bavim njime. Sada, sa ove tačke gledišta, smatram to najboljom odlukom u svojoj karijeri. 😎

FON je klub koji godinama ide uzlaznom putanjom. Kakav je osećaj kada pogledate iza sebe i vidite šta ste sve uradili za klub? Pogotovo posle osvajanja trofeja u Kupu Srbije. 🏆

U klubu sam od 2018. godine i iz godine u godinu klub raste na svim nivoima. Među igračima sam koji imaju najduži staž i znam koliko je truda i odricanja uloženo u ovaj uspeh. Nadam se da će ovaj 1. trofej u istoriji biti samo nagoveštaj dominacije FON-a u narednim godinama na futsal sceni Srbije.

Srbija je poslednjih godina doživela ekspanziju futsala, reprezentacija igra velika takmičenja iz godinu u godinu. Kao već iskusan igrač, kakav je tvoj savet dečacima povodom futsala? Kako postići da se deca odluče za futsal, a ne za fudbal?

Ovo pitanje je zaista kompleksno i mislim da je najveći problem u tome što u Srbiji nema škola futsala. Deca od malih nogu počinju da igraju veliki fudbal, a tek u nekim kasnijim godinama prelaze na futsal. Ljudi u Srbiji generalno vole futsal, što je i pokazalo EP u Beogradu, kada je svaku utakmicu Beogradska arena bila ispunjena do poslednjeg mesta. Sa boljom promocijom, marketingom podigli bismo svest da deca masovnije krenu da se bave ovim sportom, a samim tim bi i uspeh bio zagarantovan.

Posle osvojenog Kupa, kakve su ambicije na ligaškom planu? Može li se očekivati titula?

I pre početka sezone postavili smo za cilj osvajanje oba trofeja, odnosno i Lige i Kupa. Jedan cilj je ispunjen, ali se time nećemo zadovoljiti. Sledi nam bitka u plej-ofu prvenstva, gde se nadamo da ćemo ponoviti partije iz dosadašnjeg dela sezone i ostvariti zacrtani cilj. 💪

Mnogi sportisti na pitanje škola ili sport moraju da izaberu jedno, ti si izabrao i fakultet i sport. Kako ti je to uspelo? Šta savetuješ mlađim igračima?

Prevashodno, obrazovanje je jedna od najbitnijih stvari u celom društvu. Uz dobru organizaciju i mnogo truda, odricanja, ali sa velikom željom i voljom sve može da se postigne. Meni je to uspelo. Završio sam master na Mašinskom fakultetu, a pored toga uspeo sam da radim i ono što najviše volim, a to je da treniram. Voleo bih da ovo posluži kao primer mlađim generacijama da sve može da se ostvari ako to žele. 📕📖📔

Kako je igrati pred praznim Šumicama? Koliko ti nedostaje publika?

Velika je razlika, pre svega, jer se sport i igra zbog publike. Ipak, zbog celokupne situacije u svetu zbog koronavirusa primorani smo da igramo pred praznim tribinama. Lično mi znači podrška porodice i prijatelja koji su uz mene na svakoj utakmici, ali sada to nije moguće. Nadam se da će se to promeniti već u narednoj sezoni.

Ko ti je najdraži saigrač?

Zaista je teško pitanje, ali nikoga ne bih mogao posebno da izdvojim. Ne bih da zvuči kao floskula, ali stvorili smo jedan kompaktan tim, atmosfera je sjajna, družimo se i privatno, i mislim da je to glavni preduslov za dobre rezultate.

Najdraži gol?

U ovoj sezoni je to svakako gol protiv Novog Pazara u Šumicama, koji je možda i prelomio tu utakmicu, te smo tako trasirali put ka pobedi protiv najvećeg rivala.

Može li se od FON-a očekivati stvaranje nekog novog Ekonomca? Liga šampiona sada deluje kao realan cilj.

Jako je teško ponoviti uspehe Ekonomca, koji je godinama unazad dominirao, kako u domaćim okvirima tako i na evropskoj sceni. Mnogo truda, novca treba uložiti da bi se ponovio taj poduhvat. Još uvek nismo osvojili titulu da bismo došli do Lige šampiona, tako da idemo korak po korak.

Koju knjigu preporučuješ čitaocima Red portala?

Ako uopšte ima neko da nije čitao, svakako preporučujem knjigu Na Drini ćuprija. Dovoljno je reći da je knjiga nagrađena Nobelovom nagradom, govori o jednom delu naše istorije sa kojim treba da bude upoznat svaki stanovnik naše zemlje.

Omiljena klopa?

Može se reći da sam gurman, pa ne pravim pitanje. Ako bih morao da biram, to je vruća jagnjetina 😂.

Neka zanimljiva anegdota sa terena?

Bilo je dosta toga, ali ove sezone ću pamtiti opkladu sa saigračem Markom Pršićem. Na utakmici protiv Crvene zvezde trebalo je da dam 2 gola kako mu ne bih dao svoje kostobrane, koji su mu se svideli. Na kraju sam to i uspeo i zajedno smo proslavili taj pogodak uz veliku količinu smeha.

Poruka za čitaoce Red portala?

Veliki pozdrav za sve čitaoce Red portala od Lazara Petraševića! 😊

Autor: redportal.rs

#fon

#futsal

#intervju

#lazar petrasevic