Čak 30 godina je živela kao muškarac

Novozelandski dizač tegova biće prva transrodna osoba na Olimpijadi, potez koji će izazvati veliku polemiku o etičkom pitanju učestvovanja trans osoba u sportu.

Osoba od 43 godine, koja se rodila kao muškarac i u svojim 30-im postala transrodna žena je na putu da se kvalifikuje na Olimpijadu u Tokiju.

Habard, koji se takmičio i kao muškarac, dobio je dozvolu da diže tegove kao žena nakon što je proverio nivo testosterona koji je bio ispod maksimuma koji je propisao olimpijski komitet.

Trenutno se bori da uđe u kategoriju žena sa 87 kg i više, ona je 16. po rangu sada.

Habard je već ušla u istoriju kao prva transrodna osoba koja se takmičila u Komonvelt igrama, sa kojih je morala da se povuče jer je povredila lakat i umalo završila karijeru.

Olimpijski komitet je uprostio kriterijume za kvalifikaciju u ovoj disciplini zbog COVID-19 pandemije.

Olimpijski komitet Novog Zelanda je podržao pravo te osobe da se takmiči.

Habardovo pojavljivanje na Olimpijadi će sigurno baciti svetlo na pitanje transrodnih osoba u sportu.

Mnogi se ne slažu sa učestvovanjem Habardove na Olimpijadi zbog nepravedne prednosti nad ženama ali sa druge strane ona ispunjava sve uslove propisane od strane olimpijskog komiteta.

Obe strane debate kažu da su naučno utemeljene.

- Uradila je sve po propisima i dokazala je da je žena, zato joj dajte šansu i pustite je da nastavi - rekao je generalni sekretar Federacije Dizača tegova Okeanije Pol kofa.

Sa druge strane Australijanska Federacija Dizača tegova je neuspešnp pokušala da joj zabrani da učestvuje, argumentujući da je previše fizički snažna jer je živela kao muškarac predugo i da joj to daje prednost nad ostalim ženama.

- Po našem viđenju, trenutni kriterijumi potencijalno mogu da umanjuju žene dizače tegova i da ih obeshrabe da ciljaju ka elitnom rangu ovog sporta - rekli su iz te federacije.

Ovo pitanje često ume da uzburka javnost kao i obe strane debate i često se poteže sa teškim rečima i uvredama.

Autor: AFP.com

#Olimpijada

#dizač tegova

#transrodna osoba