Slučaj bi trebalo da dobije konačan epilog 4. maja

Afera sa lažnim identitetom Gelora Kange ne prestaje da potresa afrički fudbal.

Fudbalski savez DR Kongo je podneo tužbu i traži izbacivanje Gabona sa Kupa Afričkih nacija zbog optužbi da je vezista Zvezde zapravo pet godina stariji Kiaku Kiaku Kiangana i da nastupa sa lažnim papirima, dok se Kangin savez brani saopštenjem u kojem tvrdi da je "pošteno na terenu izborio plasman na kontinentalni šampionat".

Dok Afrička fudbalska federacija ne rasvetli ceo ovaj slučaj, pojavljuju se novi navodi iz Kinšase.Tamo je nekadašnji predsednik kluba Audi Sport izjavio da je 2009. godine imao kontakt sa uticajnim kolegom iz lokalnog kluba Motema Pembe, koji je te godine ispao u tamošnjoj Ligi šampiona od Mangasporta, kluba iz Gabona u kom je nastupao upravo Gelor Kanga.

Prema njegovim rečima, vezista Zvezde je otputovao u Gabon bez njegovog znanja i svi koraci koje je preduzeo da mu se povrate prava nad fudbalerom nikada nisu bili uspešni.

Tog 1. februara 2009. došao je na stadion sa svim dokazima koji inkriminišu Kangu kao fudbalera Mangasporta, a preko sekretara kluba svi ovi dokazi predati su izvesnom Boviću, bliskom timu, koji je primio mito u iznosu od 2.000 američkih dolara kako slučaj ne bi izišao na videlo i prihvatio eliminaciju svog kluba Motema Pembe ukupnim rezultatom od 3:1 u dve utakmice.

Afrička fudbalska federacija je Gabonu dala rok za odbranu do 4. maja.

Autor: Telegraf.rs

#Gregor Kanga