UEFA odnela veliku pobedu

Engleski fudbalski klubovi su jedan za drugim poklekli pod pritiskom javnosti i odlučili da odustanu od učešća u novoformiranoj Superligi Evrope. Na taj način je taj projekat praktično već propao, jer bez engleskih velikana evropski fudbal u najmanju ruku nije potpun.

Naime, prvi je istupio Mančester siti, koji je na zvaničnom sajtu kluba izdao kratko saopštenje da se povlači iz pregovora o formiranju Superlige.

Vrlo brzo oglasio se i gradski rival Mančester junajted, koji je podsetio ko je sve uticao na upravu kluba da odluka bude promenjena.

- Mančester junajted neće učestvovati u evropskoj Superligi. Saslušali smo naše navijače, vladu Ujedinjenog krajevstva i deoničare kluba. Ostaćemo posvećeni napornom radu kroz fudbalsku zajednicu kako bismo našli održivo dugoročno rešenje za izazove sa kojima se ova igra susreće - stoji u saopštenju "crvenih đavola".

Za Junajtedom svoje viđenje dao je i Totenhem, koji je takođe bio deo cele priče oko formiranja zatvorene lige najbogatijih evropskih klubova.

- Za nas je bilo važno da učestvujemo u razvoju strukture koja će omogućiti bolji finansijski fer-plej i finansijsku održivost. Verujemo da ne treba stajati u mestu i da uvek treba težiti konstantnim promenama u takmičenju kako bi osigurali da igra koju volimo stalno evoluira - navodi se u saopštenju "pevaca".

Ubrzo se oglasio i klub koji od svih engleskih velikana ima najviše evropskih titula. Naravno, reč je o Liverpulu. Oni su u svom saopštenju tradicionalno podsetili na prisnu vezu koju klub gaji sa svojom navijačkom bazom i da nikada uprava ne bi učinila nešto što je protiv interesa navijača "redsa".

IZVOR: TW / @LFC

Sledeći se oglasio Arsenal, od koga je celokupna fudbalska javnost dobila čak i izvinjenje zbog načinjene greške i učešća u inicijativi za formiranje Superlige.

IZVOR: TW / @Arsenal

Na kraju, ali ne i najmanje bitan, oglasio se i Čelsi, koji je slično poput Sitija ukratko obavestio javnost o svom povlačenju iz projekta koji je trebalo da predstavlja evropsku fudbalsku NBA ligu.

Ovoga puta UEFA je na svojoj strani, protiv bogatih klubova, imala sve nacionalne fudbalske saveze, sve fudbalske navijače širom sveta, većinu medija i celokupnu fudbalsku javnost.

Stoga, odluka koju su doneli engleski klubovi bila je jedina logična, s obzirom da je čak i vlada Ujedinjenog Kraljevstva na čelu sa premijerom Borisom Džonsonom stala na stranu UEFA-e, kao i mnogi drugi zvaničnici širom Evrope.

Koliko su navijači bili protiv formiranja zatvorene lige koja bi favorizovala isključivo bogate, sa minimalnom propustljivošću za druge klubove, možemo videti i na sledećem snimku koji je postao viralan na Tviteru:

IZVOR: TW / @FCBchris_

Na ovaj način čak 6 od 12 najavljenih osnivača lige odustalo je od projekta Superlige. Čak i kada to ne bi bili engleski klubovi, projekat bi bio ozbiljno ugrožen. S obzirom da se radi o klubovima iz fudbalske kolevke, projekat je praktično mrtav.

Ostaje da se vidi šta će odlučiti ostali klubovi koji su bili pozvani da učestvuju u ovoj ligi, a radi se o po 3 velikana iz Španije i Italije: Realu, Atletiku, Barsi, Milanu, Juventusu i Interu.

Minhenski Bajern i Pariz Sen Žermen već ranije su odbili ideju o učešću u Superligi.

Autor: redportal.rs

#engleski klubovi superliga

#engleski klubovi superligu

#englezi odustali

#englezi superliga

#englezi superligu

#junajted saostenje

#junajted superliga

#liverpul superliga

#siti superliga

#uefa pobedila