Lajović prokomentarisao poraze Novaka i Rafaela Nadala

Dušan Lajović imao je priliku da izvlači žreb za glavni deo turnira u okviru kojeg će bitislobodan u prvom kolu. U Beograd je stigao posle Monte Karla.

- Dobro se osećam, trenirao sam posle Monte Karla, a imaću i nekoliko dana pre početka turnira, jer ne igram prvo kolo. S jedne strane, za srpske igrače može da bude rasterećujuća okolnost što nema publike, jer je uvek teško igrati pred domaćom publikom. Ali, kad bismo mogli da biramo uvek bismo izabrali tu vrstu pritiska kao izazov, jer nije česta situacija možemo da igramo kod kuće. Srbija zaslužuje da ima ATP. To je lepa prilika za sve srpske tenisere.

Lajović se prisetio i svih detalja poslednjeg igranja u Beogradu, pre 9 godina. 

- Kao da je bilo juče, sećam se svega, svih detalja. To vreme je bukvalno proletelo.

Pre početka svojih mečeva imaće vreme da se dovoljno pripremi. 

- Brzo sam završio u Monte Karlu, sutradan sam leteo i odmah krenuo da treniram, tek je krenula sezona na šljaci. Svaki dan je bitan, a ovde imam 2 dodatna dana više da se pripremim. To je dobra stvar. Nisu laki uslovi, videćemo kako će biti sledeće nedelje, nadamo se poboljšanju vremena. Hladno je, ima dosta kiše, ali takvi su uslovi i svi se snalazimo.

Foto: Serbia Open

Teniseri već mesecima funkcionišu po drugačijim pravilima zbog pandemije.

- Već mesecima živimo takav život ni ova nedelja nije drugačija, ali ono što je dobro što domaći teniseri mogu da spavaju kod kuće, u svom krevetu, to nije tako česta situacija. Nikome nije lako, ono što je činjenica koja se zanemaruje jeste mentalno stanje. Osmi, deveti mesec igramo turnire na taj način, sa protokolima, nije lako, svako se na drugačiji način bori sa tim. Mislim da je nivo tenisa možda malo opao. S druge strane sigurno da nije energija atmosfera ista na terenu jer nema publike, to dodatno utiče. Ako bih napravio poređenje turnira, turniri u zatvorenom su dodatno teži, konstantno si u hotelu, sobi, uđeš u halu i imaš osećaj da si stalno u zatvorenom. Na turnirima na otvorenom malo je lakše, jer treniraš na svežem vazduhu i provedeš tako više vremena. Dozvolili su nam sat vremena u toku dana da izađemo, prošetamo ili odradimo neki vid vežbanja. Nadam se da će naći neki kompromis.

O prognozama s kim bi voleo da igra finale, kratko je rekao:

- Najrealnija situacija je da se Novak nađe u finalu, a ako bi bilo ko od srpskih tenisera igrao protiv njega to bi bilo najbolje za turnir i za igrače, srpski derbi.

Novi ATP turnir u Beogradu može da bude dobra priprema Lajovića za Otvoreno prvenstvo Francuske. 

- Velika je šansa da igram na tom turniru. Nezgodna je nedelja, jer je odmah pred Roland Garos, može da se desi da neku nedelju preskočim i igram u Beogradu pa da idem u Pariz. Ima nekoliko dana da se napravi raspored, ali bih voleo da igram u našem glavnom gradu.

Lajović je prokomentarisao poraze Novaka i Rafaela Nadala, kao i da li je došlo vreme za neke nove igrače.

Foto: Serbia Open

- Australija je pokazala da nije smena generacija, mastersi su drugačija takmičenja, ne igra se na tri dobijena seta. Na grend slemovima i dalje su najdominantniji igrači iz velike trojke. Ovo je tek prvi turnir na šljaci, svi se privikavaju, normalno je da se desi neko iznenađenje. Navikli smo da Rafa i Nole dolaze do završnica turnira, čudno je kad završe ranije. I kad im se desi peh na početku sezone, mislim da nije velika kriza i nije ozbiljno poražavajuće za njih. 

Lajović ima i plan posle Beograda. 

- Idem u Minhen, Madrid i Rim posle Beograda, a onda ćemo videti šta nakon toga.

Srpski teniser je prokomentarisao i koga bi od protivnika želeo u drugom kolu:

- Delbonis igra na šljaci i to je njegova najbolja podloga, bolje bi bilo da igram sa Berankisom drugo kolo. Igrao sam sa obojicom, videćemo ko će obediti, pripremiću se najbolje što mogu i nadam se da mogu da startujem u dobro svetlu. Igraću i dubl sa Miomirom Kecmanovićem u paru pre toga i verujem da to može biti dobra uvertira za singl.

Autor: Serbia Open

#Dušan Lajović

#serbia open

#tenis