Nakon Austrije, Kokeza razgovarao sa najiskusnijim reprezentativcima o smeni selektora

Pre 10 dana, nakon objavljivanja prvog reprezentativnog spiska Dragana Stojkovića kao selektora, sve ljubitelje fudbala u Srbiji zatekla je vest da Luka Milivojević ne samo da nije na tom spisku, već da je odlučio da okonča svoju reprezentativnu karijeru.

On je javnost o tome informisao kratkim saopštenjem, u kome je naveo da ga je odluka selektora da ga izostavi sa spiska bila samo okidač za odluku koju je odavno trebalo da donese. Tada je kao glavne "krivce" za svoju odluku naveo čelne ljude Fudbalskog saveza Srbije.

Od tada je prošlo 10 dana, ali se čini da se glave nisu ni malo ohladile. U nešto opširnijem razgovoru za Sport klub, Luka je pričao o razlozima svoje odluke, ali i šire, o problemima koji postoje u srpskom fudbalu.

- Mnogo teška odluka za mene. Nećkao sam se jako dugo, jedan duži vremenski period. Ubedljivo najveća čast koja postoji u fudbalu je igrati za svoju zemlju, obradovati svoj narod. Ne postoji lepši osećaj. Vratiti se u svoju zemlju, igrati pred svojom publikom, svojim ljudima, svojom porodicom. - objasnio je Milivojević svoja podeljena osećanja povodom igre u reprezentativnom dresu.

Luka je skrenuo pažnju na to da "mu ni 2 sata ne bi bilo dovoljno" da ispriča šta je sve video što je po njegovom mišljenju skandalozno, a tiče se funkcionisanja Saveza i reprezentacije Srbije. Rekao je da mu je žao što ranije nije doneo odluku koju je javnosti saopštio pre 10 dana.

Prema njegovom mišljenju, prelomni trenutak je bila smena na mestu selektora i ostavka koju je Slavoljub Muslin dobio nakon što je reprezentaciju odveo na Svetsko prvenstvo.

- Smena selektora pred Svetsko prvenstvo onda kada nije bio trenutak, radilo se igračima iza leđa, promena kapitena. Deset ili 11 igrača koji su bili deo grupe pred Mundijal a onda su otpali sa spiska. Sve je to poljuljalo grupu, došli su neki novi klinci koje mi nismo ni znali. Probali smo na Svetskom prvenstvu najbolje što možemo, nakon toga su izašli u javnost, optužili me za nešto što nisam uradio. - rekao je Milivojević.

Međutim, Luka je ovoga puta naglasio i odgovornost samih igrača za smenu Muslina. Iz ove perspektive, on misli da su oni kao ekipa morali da se pobune protiv smene selektora koji je od njih stvorio tim i odveo ih na Svetsko prvenstvo. On je spomenuo i zanimljiv razgovor koji je predsednik FSS Slaviša Kokeza obavio sa najiskusnijim igračima reprezentacije pred smenu Slavoljuba Muslina.

- Mislim da smo mi igrači najveći krivci za to što se kasnije dešavalo. U to sam ubeđen. Bio je trenutak kada je smenjen selektor Muslin. Kokeza je nakon meča sa Austrijom pričao sa tri najiskusnija igrača o smeni selektora. Mi kao ekipa za to nismo znali. Kada je došlo do smene, ja sam lično zvao Ivanovića i Matića i rekao: Ljudi, hajde da probamo da spasimo trenera! Odlazi nam trener na pravdi boga. Rekli su mi da je već smenjen. Odgovorio sam: Nije smenjen ako mi nešto uradimo - ispričao je u dahu Luka Milivojević i dodao:

- Čovek nas je odveo na Svetsko prvenstvo. Ko nije za selektora?! Svi igrači su bili za selektora. Potpišemo se svi i kažemo: Ako nam oterate selektora, mi nećemo igrati za reprezentaciju. Ali da svako stane iza svog potpisa. Da smo to uradili i istupili kao grupa, oni nam ne bi mogli ništa! Hoćete da idete na Svetsko prvenstvo? OK, idete bez nas 17 ili 18! Nije realno da nam oterate trenera sa kojim smo živeli dve godine. Kada je bilo najpotrebnije, nismo bili tim. Zato smo ispaštali kasnije. Ja sam najviše ispaštao. Nisam imao javnu podršku svojih saigrača u borbi koju sam vodio. Niko od nas igrača ne veruje da možemo sami da smenimo rukovodstvo. To nije naš deo posla.

Podsećamo, opravdanje za smenu Slavoljuba Muslina bilo je činjenica da on kao selektor u reprezentaciju nije želeo da pozove mlađu generaciju igrača, na čelu sa Sergejem Milinkovićem Savićem. Nakon njegove smene, popularni SMS odmah je uvršten u prvi tim, ali iako je reprezentacija na papiru postala mlađa i jača, hemija u ekipi je očigledno poremećena i napravljen je razdor između igrača i stručnog štaba.

Autor: redportal.rs

#fudbalska reprezentacija

#fudbalski savez

#kristal palas

#luka milivojevic

#milivojevic

#muslin

#piksi

#spisak