Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtev za održavanje još jedne vanredne sednice Predsedništva BiH na kojoj će se razmatrati inicijativa za pristupanje BiH mini Šengenu

Inicijativa "mali Šengen" podrazumeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrednosti EU.

-Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbedilo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost celog regiona za strane investitore - navodi se u zahtevu srpskog člana Predsedništva BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović potvrdio je da su obavljene konsultacije u vezi sa zahtevom za vanredne sednice koje su zatražili članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić.

On je naveo da je dogovoreno da se 17. septembra održi redovna sednica sa šest tema: pandemija korona virusa, evropski put BiH, realizacije reformi NATO, ilegalne migracije, trgovina ljudima i inicijativa za mini Šengen. Nakon redovne biće održane i vanredne sednice koje su tražili Dodik i Komšić.

Autor: Beta / Red