Antigva i Barbuda izjasniće se na referendumu da li će postati republika posle smrti britanske kraljice Elizabete Druge

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je danas da njena vlada neće težiti ka promeni statusa Novog Zelanda iz kraljevine u republiku, nakon smrti kraljice Elizabete Druge. Ardern je rekla da smatra da će Novi Zeland u budućnosti postati republika i da će se to desiti tokom njenog života, ali da sada postoje mnogo važnija pitanja za njenu vladu.

Od Elizabetine smrti 8. septembra, Ardern nije pričala o tome da bi Novi Zeland mogao da postane republika, ali je prethodno podržala tu ideju.

Prema sadašnjem sistemu, lider Novog Zelanda je britanski monarh, a u Novom Zelandu ga predstavlja guverner, čija je uloga ovih godina protokolarna.

Ipak, mnogi ljudi nisu sigurni da će Novi Zeland biti u mogućnosti da izađe iz senke kolonijalne prošlosti i postane potpuno nezavisna nacija dok ne postane republika.

- Bilo je debata, mnogo godina unazad. Svoj sam stav iskazala jasno nekoliko puta. Verujem da će Novi Zeland to postati vremenom, tokom mog života, ali ne očekujem da će se to desiti u skorije vreme, niti da će biti na dnevnom redu sada - dodala je ona.

Antigva i Barbuda izjasniće se na referendumu da li će postati republika posle smrti britanske kraljice Elizabete Druge, izjavio je juče premijer te zemlje Gaston Braun.

On je rekao da će se referendum održati u naredne tri godine i ukazao da taj potez neće biti preduzet iz neprijateljstva. Premijer Australije Entoni Albaneze, koji ulaže napore da ta država postane republika od kada je preuzeo funkciju posle izbora u maju ove godine, izjavio je juče da sada nije vreme za promenu, već za odavanje poštovanja životu britanske kraljice. Albaneze je ranije rekao da održavanje referenduma o tome da Australija postane republika nije prioritet njegovog prvog trogodišnjeg mandata.

Autor: redportal.rs

#Velika Britanija

#novi zeland

#republika