BRANKA: Nešto što prija uhu i ne vidim nikakav uvredljiv i neprikladan sadržaj, ja podržavam ❤️

Branka Zečević je mlada i talentovana umetnica iz Crne Gore. Njeno izvođenje čuvene pesme Gledala sam s Koma plava ima najviše pregleda na mrežama, a izuzetno su popularne i njene pesme Znaš li reći ko je Peđa i Hiljadu Vidovdana. Osim toga, izuzetno je posvećena očuvanju tradicije, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U intervjuu za Red portal, otkrila nam je kako se upustila u svet muzike, šta preporučuje za čitanje, kako gleda na muzički ukus mladih, šta je ispunjava u poslu, ali i njeno mišljenje o Konstrakti. 😊

Odakle interesovanje za tradicionalnu (etno) muziku? 🎼

Interesovanje se rodilo od malena, počevši u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde sam u horu učila što duhovne, tako i tradicionalne pesme, kasnije je sve to nadogradio i utemeljio - folklor.

A za studije arhitekture? 🏠📚🎓

Oduvek sam bila okružena umetnošću i građevinom oko sebe. Taj spoj je odavno prisutan, što sam sad i uvidela da je to zaparavo neraskidivo. Deda, otac, brat, stric, svi oni imaju veze sa građevinom i arhitekturom, tako se taj “gen” preneo i na mene, svoje obrazovanje sam preusmerila u tom pravcu, da bih sad već bila na zavšrnoj godini master studija u Podgorici.

Tvoje izvođenje pesme Ječam žnjela, uz nešto prošireni tekst, posvećeno je mitropolitu Amfilohiju, a imaš i pesmu Đedov zavjet. Šta su za tebe značili dani uz mitropolita na litijama? 🔔☦️

Samo poznanstvo, provedeni dani, razgovori sa njim su za mene veliko bogatstvo i vodilja za budući put. Svako ko je imao priliku da bude u njegovoj blizini je blagoslov i dar, lice koje ozarivalo, reči koje su tešile i pogled koji je opominjao je svima nama za večno sećanje i ljubav koja je neiscrpna i nedokučiva kad je reč o njemu. Nosilac Pravoslavne Crne Gore, litija, ostavio nam je u amanet veru i naučio nas poštenjem, na nama je da u tome i ostanemo i time se vodimo.

U spotu za pesmu o Predragu Peđi Leovcu, pojavljuju se njegovi roditelji i brat. Kakav je osećaj raditi sa njima na projektu koji čuva sećanje na herojsku žrtvu njihovog sina, odnosno brata? 🎖️❤️

Celokupni projekat je imao sentimentalnu, emotivnu težinu. Pre svega tema, život Peđe Leovca, sam tekst koji je napisao Aleksandar Tošić, a onda i dan kad je došao da se snimi spot sa njegovom porodicom. Zaista emotivni i teški trenuci, ali smo uspeli svi zajedno, najpre oni sami, da se izborimo sa tim, radi višeg cilja, a to je da napravimo nešto veliko i kvalitetno što zaslužuje junak poput - Predraga Peđe Leovca.

IZVOR: YT / Branka Zečević

Često pevaš o Kosovu i Metohiji. Šta za tebe lično znače Kosovo i Metohija?

To je za mene još uvek jedno neotkriveno blago, koje iz dana u dan otkrivam, rudnik nekadašnjeg najlepšeg života, suza, plača i boli, ali i najsjajnijeg sunca i najzrelijeg grožđa, Kosovo je duša Srbinova što bi rekla pesma Kosovskih božura.

Šta te najviše ispunjava u poslu kojim se baviš?

Povratna emocija slušalaca. Od najmlađih do najstarijih, ta uzajamna ljubav i emocija koja doseže do praga suza i nestajanja daha u momentu, toliko situacija i trenutaka, gde se uisitinu zahvalim Gospodu na mogućnosti da to doživim i osetim. To me iznova ispunjava i gura dalje.

Možemo li u skorije vreme očekivati neki solistički koncert? 🎙️

Nažalost još uvijek nije vreme za moje solističke koncerte, mislim da je ipak potrebno vreme, opšte je poznato kod mene da idem sitnim koracima, smatram da treba da uradim još ponešto da bi koncert zaokružio celinu. Ali naravno, nikad se ne zna, možda ta celina dođe brže nego što sam planirala.

Kako ocenjuješ današnji muzički ukus, pre svega mlađe publike? 🎵🎶

Trudim se da razumem, pre svega ja sam mlado biće koje sluša muziku koju većina preferira, htela to ili ne, smatram samo da svaku vrstu muzike treba da prate godine. Svi mi slušamo i šta nam se sviđa i šta ne, kao i što nam se nameće, ali ja kao predstavnik potpuno druge priče i muzike, srećna sam i kad je interesovanje prisutno za tradiciju, kulturne igre i pesme, svako će u svoje vreme spoznati čemu će se prikloniti i šta će više ili manje ceniti.

Konstrakta? Kako gledaš na taj fenomen?

Nemam ništa protiv. Pre svega mnogo volim muziku, u svakom obliku i fazonu, naravno sve zavisi od načina i njenog pakovanja i reprezenta iste, ali nešto što mi prija uhu i ne vidim nikakva uvredljiv i neprikladan sadržaj u njoj, ja podržavam.

Jesi li ispratila saradnju Nelete Karajlića i Stefana Milenkovića u projektu Rock El Classico? Kako vidiš taj spoj roka i klasične muzike?

Čula sam, upoznata sam, o tome pričamo, muzika ne poznaje granice, ona ih samo širi i pomera, sve dok je na kvalitetnoj osnovi sa čistim namerama. To nije nešto što bih ja slušala u slobodno vrijeme, ali isto volim da čujem nešto novo, nemam neko naročito mišljenje, da budem iskrena nisam toliko ulazila u taj projekat da bih podelila konkretnije razmišljanje.

Naš narodni običaj koji posebno voliš i poštuješ?

Generalno volim naše običaje i gledanje na njih, iskreno u tome mi ima toliko poštovanja, vere, bliskosti, oni me nekako najviše sećaju na neke veće praznike, datume, familiju, pa prepričavanje istih, spoznaja novih od sela do sela, od kuće do kuće, a mi kao deca upijamo i jedva čekamo naredne. Naravno, ima ih dosta, nemisleći na svaki, a koji ja posebno volim i poštujem, to su generalno svadbarski običaji, oni su mi sa posebnim šmekom i nešto što sam izgovarala kao mala: ovako ću ja, ne znam, valjda mi je to ostalo najbezazlenije u sećanju i sa nekim posebnim poštovanjem sam gledala na to, bilo je izuzetno zastupljeno nekad.

Da možeš birati, koja istorijska ličnost bi bila?

Kraljica Milena.

Osim etno muzike, šta još voliš da slušaš?

Volim sve iskreno, sve što mi prija i što odgovara u trenutku, veliki sam ljubitelj muzike i uživam u njoj, i mislim da u svakom žanru mogu da se nađu kvalitetne numere, ne trebamo potcenjivati, već slušati, tad ćemo već shvatiti.

Film koji možeš uvek da gledaš? 🎬🎥

La vita è bella - Život je lep.

Omiljeni stih?

Možda ću sad mnoge iznenaditi, omiljena narodna pesma mi je ,,Kako si majko, kako si oče”, neka bude svaki iz nje, kad već moram da biram. :)

Knjiga/e koje preporučuješ kao obaveznu literaturu? 📖

Možda ne kao obaveznu, ima mnogo većih i obaveznijih dela, ali bih izdvojila ,,Blago cara Radovana” Jovan Dučić.

Poruka za čitaoce Red portala? ❤️

Svi brzo na moj YT kanal, da poslušate moju novu pesmu ,,Hiljadu Vidovdana”, veliki pozdrav za sve čitaoce Red portala od Branke Zečević iz Crne Gore!

IZVOR: YT / Branka Zečević

Autor: Filip Pejković

#Branka Zečević

#Crna Gora

#Srpska tradicija

#litije

#mitropolit Amfilohije