Ukoliko imate strah od letenja, ova informacija će vam značiti 👇

Strah od letenja prisutan je kod velikog broja ljudi iako se avionski saobraćaj smatra najbezbednijom vrstom saobraćaja. Ako i vi osećate panični strah od letenja, a ipak morate putovati avionom, možda je bolje da birate mesta koja se smatraju najbezbednijim - ako ništa, uliće vam dodatno poverenje činjenica da ste sigurniji od drugih putnika na letu.

Kada iskusni letači kupuju avionsku kartu, obično im je praktičnost sedišta u letelici na samom vrhu liste prioriteta - oni traže ona koja su bliže izlazu, kako bi pre drugih putnika izašli iz kabine, ona koja su do prolaza, kako bi imali više mesta za noge, ili ona do prozora, ne bi li napravili dobre fotografije za društvene mreže. 

Ali, za one koji se boje letenja, i sama pomisao na ulazak u avion ledi krv u žilama. Ukoliko i vi spadate u kategoriju putnika koji će radije voziti hiljade kilometara nego sesti u limenu konzervu sa krilima, evo dobre vesti - postoje sedišta koja su bezbednija od ostalih i na kojima ste neuporedivo sigurniji ukoliko ikada dođe do nesreće, prenosi Forbs magazin.

Koja sedišta su najbezbednija? 🤔🧐

Analizirajući 20 avionskih nesreća od 1971. godine pa do danas, američki Nacionalni savez za bezbednost u saobraćaju došao je do zaključka da su sedišta koja se nalaze na kraju aviona, odnosno u njegovom repu neuporedivo bezbednija za putnike. Istraživanje je pokazalo da su šanse za preživljavanje u slučaju akcidentne situacije kod putnika koji su bili smešteni na ovim mestima čak 69 posto.

Sa druge strane, najmanje šanse za dobar ishod prilikom avionske nesreće imaju putnici čija su sedišta u prednjem delu aviona, takozvanom nosu - stopa preživljavanja na ovim mestima je 49 procenata. Oni smešteni u centralnom delu letelice su i u smislu preživljavanja negde u sredini - šanse da prođu samo sa fizičkim traumama prilikom avionske nesreće su 59 posto.

Sedišta do prozora, prolaza ili u sredini ☝

Iako su sedišta u sredini reda obično najmanje komforna, ona pružaju najveći stepen sigurnosti u slučaju avionske nesreće. U istraživanju koje je sprovela Federalna aviaciona administracija, a koje je obuhvatalo avionske nesreće koje su se dogodile od 1985. do 2000. godine, uočeno je da je procenat fatalnih ishoda kod putnika koji su sedeli na ovim mestima iznosio tek 28 posto. Od sedišta u repu aviona, najmanje su bezbedna ona do prolaza.

Dakle, statistički posmatrano, najveće šanse da prežive imaju putnici koji sede u zadnjem delu letelice na mestima koja su u sredini. Naravno, ovi podaci nisu primenjljivi u svakoj avionskoj nesreći, niti mogu garantovati preživljavanje ukoliko do nje dođe, ali svakako pravilan odabir mesta u avionu povećava osećaj sigurnosti tokom leta i bezbednosti u nepredviđenoj situaciji.

Autor: Rt.rs