Brojni su izazovi kojima se astronauti moraju prilagoditi ☝️

Astronauti, kao ljudi koji provode duge periode u svemiru, imaju jedinstven bioritam koji se razlikuje od onog na Zemlji. Njihov životni ritam uslovljen je mnogim faktorima, od gravitacije do svetlosnih ciklusa. Svemirska putovanja, boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ili druge vrste istraživanja, predstavljaju izazov za adaptaciju tela astronauta.

Jedan od ključnih faktora koji utiče na bioritam astronauta je gubitak gravitacije. Tokom boravka u svemiru, astronauti doživljavaju stanje teže bez gravitacije ili mikrogravitacije, što može dovesti do promena u njihovom spavanju, digestivnom sistemu i mišićno-koštanoj strukturi. Na primer, nedostatak gravitacije može uzrokovati gubitak gustine kostiju i mišićne mase, što zahteva posebne vežbe i tretmane kako bi se sprečile negativne posledice po zdravlje.

Osim toga, svemirska putovanja podrazumevaju često menjanje ciklusa dana i noći. Astronauti na ISS-u doživljavaju 16 sunčevih izlazaka i zalazaka svakog dana, što može poremetiti njihov prirodni bioritam. Ova promena svetlosnih ciklusa može uticati na proizvodnju hormona poput melatonina, što može dovesti do problema sa spavanjem i poremećaja raspoloženja.

Ipak, astronauti su obučeni da se prilagode ovim izazovima. Koriste se tehnike poput vežbi, dijete i ritmova spavanja kako bi održali svoje zdravlje i performanse tokom boravka u svemiru. Pored toga, kontinuirano se vrše istraživanja kako bi se bolje razumeli uticaji svemirskih uslova na ljudski organizam i razvile efikasnije strategije za očuvanje zdravlja astronauta u svemiru.

Autor: Balša Stupar