Lutka je obučena u puf haljinu sa rukavima ukrašenu leptirima i cvećem u žutoj i plavoj boji, koje se povezuju sa svešću o Daunovom sindromu

Američki proizvođač igračaka Matel predstavio je svoju prvu Barbiku sa Daunovim sindromom, kako bi svoj poznati asortiman lutaka učinio inkluzivnijim.

Ta kompanija je saopštila da je u saradnji sa Nacionalnim društvom za Daunov sindrom u Sjedinjenim Američkim Državama izradila lutku, koja ima kraći okvir i duži torzo od drugih Barbi lutaka. Njeno lice, kako je navedeno, okruglog je oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravan nos.

- Dlanovi lutke čak uključuju jednu liniju, što je karakteristika koja se često povezuje sa osobama sa Daunovim sindrom - navodi se u saopštenju kompanije.

Lutka je obučena u puf haljinu sa rukavima ukrašenu leptirima i cvećem u žutoj i plavoj boji, koje se povezuju sa svešću o Daunovom sindromu. Nosi ružičastu ogrlicu sa tri ševrona koji predstavljaju tri kopije 21. hromozoma kao i roze ortoze za skočni zglob, dodaje se u saopštenju.

- Naš cilj je da omogućimo svoj deci da vide sebe u lutkama Barbi, istovremeno podstičući ih da se igraju lutkama koje su drugačije od njih - izjavila je Liza Meknajt, globalni direktor za Barbi lutke u kompaniji Metel.

Autor: redportal.rs