Iskušenja tu da nas ojačaju i usmere na pravi put

Otac Arsenije Jovanović, iguman manastira Ribnica kod Mionice, jedan je od najpoznatijih monaha i besednika Srpske pravoslavne crkve, autor kultne knjige Bog i rokenrol.

Kao rođeni Beograđanin, Arsenije je u mladosti drugovao sa najpoznatijim imenima jugoslovenske kulturne scene. Završio je studije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a njegovi najbolji prijatelji tada bili su Milan Mladenović, Bojan Pečar, Margita Stefanović i Dušan Gerzić Gera. Tada su svi bili uživaoci heroina. U toku druge polovine osamdesetih godina, odlazi u Njujork i postaje instruktor meditacije, kao i deo istočnjačke sekte.

O svim ovim stvarima, ali i raznim iskušenjima koja je prošao kao mladić i potom monah, otac Arsenije otvoreno govori:

Kada su mi se, kao gimnazijalcu, smučili komunisti, ja sam postao srpski nacionalista. Kad su mi se smučili Srbi u mojoj 27. godini, ja sam otišao u Ameriku. Kada su mi se posle 6 godina smučili Amerikanci i ceo svet, otišao sam u manastir. Kada su mi se posle 15 godina smučili monasi, ja sam otišao u isposnicu u samoću. A kad su mi se posle 2 godine u pustoj pustinji smučile šume, životinje, nebo, a na kraju i sam Bog, onda sam rekao sebi: dosta je, stani! Tada sam se suočio sa samim sobom i shvatio da mi nisu krivi ni komunisti, ni Srbi, ni Amerikanci, ni monasi, ni Englezi, ni Kinezi, ni Albanci i Crnogorci, ni šume i divlje životinje, ni nebo, niti sam Bog, nego da sam lično ja loš čovek, licemer i kukavica.

Pouka oca Arsenija je univerzalna i upućuje da svaki čovek u prevazilaženju problema i borbi sa iskušenjima mora poći od sebe, jer se jedino tu krije rešenje.

Autor: redportal.rs

#Arsenije Jovanović

#Manastir Ribnica

#Otac Arsenije

#Pravoslavlje

#pravoslavna crkva