Srpski teniser o bombardovanju 1999.

U martu 1999. godine počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije koje je trajalo 78 dana. Tokom tih dana, prema nezvaničnim izvorima, stradalo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca. Uništena je infrastruktura, zdravstvene ustanove, privredni i vojni objekt i medijske kuće.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je u nekoliko intervjua isticao da taj period svog života proveo u strahu i da je život pod bombama imao uticaj na njegovo odrastanje.

U emisiji kod Grejama Bensingera, Novak se dotakao i te teme, a onda je sa voditeljom posetio i sklonište u zgradi, gde su se ljudi krili tokom bombardovanja. Voditelj je Novaka podsetio na jednu od njegovih izjava na ovu temu:

- Možete nositi osećaj mržnje, osvete, izdaje, osećaj besa prema onima koji su vam to uradili, vašem narodu, vašoj zemlji, ali ih možete iskoristiti kao sredstvo da verujete, da postanete jači, to sam ja naučio da uradim.

Novak je otkrio da je u to vreme kada je dao izjavu "i dalje bio ljut i uznemiren", ali da je "iskoristio to kako bi bio uspešan u tenisu". Srpski teniser je rekao da "tog osećaja više nema":

- Kada kažem da nemam taj osećaj, mislim da neću zaboraviti. Mnogi neće nikad zaboraviti šta se dogodilo. Ali u isto vreme mislim da ni za koga ne valjda bude zaglavljen u toj emociji mržnje i besa jer je neko uništio vaš dom, vaš narod i ubio vaše najbliže. Mogu samo da zamislim samo količinu bola koju osetiš kada izgubiš nekog bliskog. Kako je moguće da se velike zemlje sjedine i bombarduju malu zemlju, bespomoćne ljude na ulici i unište sve. Nisam mogao to da razumem. Nema opravdanja.

Novak je potom odgovorio na pitanje voditelja da je Novakov najveći uspeh to što ima otvoren um:

- Morate imati otvoren um kako bi oprostili, kako biste nastavili dalje. Ako imate zatvoren um, veoma je teško naučiti bilo šta. Verujte u ljubav, verujte u ovu univerzalnu silu koja nas povezuje zajedno i kada otvorite srce i um onda imate više prostora da napredujete, volite i spajate ljude, i da razumete. Veliki broj razloga što je bilo rata je što nije bilo nerazumevanja.

IZVOR: YT / Graham Bensinger

Autor: redportal.rs

#Novak Đoković

#Srbija

#bombardovanje

#bombardovanje 1999.

#nole