Nezvanično vredi 6 miliona evra 💎

Iako kraljica Elizabeta II ima neverovatnu zbirku dragog kamenja, broš u obliku cveta je najvredniji. U njemu se nalazi ružičast dijamant. Davne 1947. godine u rudniku dijamanata u Tanzaniji našao ga je vlasnik rudnika kanadski geolog Džon Vilijamson i poklonio ga, nebrušenog, princezi Elizabeti i princu Filipu nakon njihovog venčanja u novembru iste godine.

Dijamant ima 54,5 karata, težak je oko 11 grama, ai zbrusili su ga londonski sekači dijamanata Briefel i Lemer 1948. godine, a čuveni Cartier je po nalogu napravio postavku, broš u obliku cveta, za ovaj redak dragi kamen. Sve je trajalo 2 meseca, a radove su nadgledale kraljica i njena majka.

Iako je navodno Vilijamson rekao da će doneti još rozih dijamanata kako bi se stavili u broš, to se nije dogodilo pa je 5 latica ukrašeno belim brilijantima, kao i drška. Ima ih ukupno 170. Nezvanično vredi 6 miliona evra i to je najskuplji svadbeni poklon koji je kraljica dobila.

Kraljica je često nosila ovaj nakit, na svadbi princa Čarlsa i princeze Dajane, na svadbi svog najmlađeg sina, na proslavi 25. godina vladavine, ali i kada je u palati ugostila Baraka Obamu i njegovu suprugu Mišel.

Međutim, skoro se otvorila istraga da li su čuvari svirepo ubili i mučili ilegalne rudare. Nove optužbe su se pojavile samo nekoliko meseci nakon što je protiv britanske kompanije Petra Diamonds, koja je većinski vlasnik rudnika, podignuta optužnica zbog ugrožavanja ljudskih prava. U optužnici se navodi da 35 državljana Tanzanije tvrde da su njih i njihove rođake, čuvari rudnika Vilijamson tukli i na njih pucali, piše Guardian.

Ostaje da vidimo kako će se završiti ova istraga i da li kraljica nosi ružičasti ili krvavi dijamant.

IZVOR: YT / iconic

Autor: redportal.rs

#Tanzanija

#kraljica Elizabeta II

#krvavi dijamant

#ružičasti dijamant