Ovo je najskuplja tekućina na svetu 😉

Hiljade škorpija nalaze se pod stenama "farme" Mohamada Šerzada severno od Kabula. Otrov škorpiona može se koristiti u raznim medicinskim proizvodima i najskuplja je tekućina na svetu. Ali Šerzad kaže da je zatvaranje zapadnih veleposlanstava otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu otežalo izvoz.

Ali Šerzad kaže da je zatvaranje zapadnih ambasada otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu otežalo izvoz, pišu Nezavisne.

To je zato što se unutar tog smrtonosnog otrova zapravo nalazi mnoštvo korisnih komponenti koje pomažu pionirima u pronalaženju revolucionarnih lekova.

Klorotoksini su, na primer, savršene veličine da se vežu s određenim stanicama raka u mozgu i kičmi, što je korisno za prepoznavanje specifične veličine i položaja tumora.

I istraživači su koristili škorpije za uklanjanje malarije kod komaraca. Kaliotoksin je davan štakorima za borbu protiv bolesti kostiju. Naučnici se nadaju da bi mogao delovati i kod ljudi.

Ovo su samo neke od medicinskih prednosti koje su istraživači otkrili u otrovu škorpije. I što ga više istražuju, to više koristi nalaze.

Što znači da potražnja za ovim čudesnim otrovom nastavlja rasti. Stoga naučnici sada pokušavaju smisliti načine da ga brže dobiju.

Autor: Nezavisne

#Avganistan

#Mohamed Šerzad

#kabul