Da li će i kada stan biti vraćen pravim vlasnicima?

Na počeku sukoba u bivšoj Jugoslaviji Srbi iz Hrvatske su bili proganjani iz svojih domova jer su bili nepoželjni stanovnici. Takav problem imala je i srpska porodica Dobac.

Oni su živeli u zagrebačkom naselju Ravnice u Seferovoj ulici u četvorosobnom stanu sve do kraja 1990. godine. Vlasnik stana je bio pukovnik u penziji Dobrivoje Drobac koji je umro 1989. godine, a njegova supruga umrla je godinu dana kasnije. U stanu su ostali 2 sina, Momir i Branimir.

Ova 2 maloletna brata su pod pretnjama iz državnih institucija morali da se isele u mnogo manji stan koji je bio u veoma lošem stanju. Zbog svih problema, mlađi Branimir je duševno oboleo pa se zbog nemaštine bacio sa 14 sprata jedne zgrade na Peščenici.

Stariji brat Momir je ostao sam i preživljavao je od sakupljanja flaša i pomoći prijatelja. Inače Momir je bio učenik Matematičke gimnazije, bio je veoma dobar matematičar. Nakon proterivanja porodice Drobac pre Jadranke Kosor u stanu je živeo hrvatski ratni invalid Drago Severin, ali se njemu nije dopadao pa se iselio. Nakon ulaska u HDZ stan Jadranka Kosor je napredovala, dobila je bolji posao i stan od ministarstva odbrane koje je vodio Gojko Šušak.

Na ovu temu je nedavno podsetio i Miodrag Linta predsednik Saveza Srba iz regiona.

IZVOR: YT / Miodrag Linta

Autor: Redportal.rs

#drobac

#jadranka kosor

#otimanje

#stan