Lady Sings the Balkan Blues

Dvanaesti album Mostar Sevdah Reuniona pod nazivom Lady Sings the Balkan Blues ugledao je svetlost dana i biće uvertira za novu turneju 🎶🎶🎶. Nakon fenomenalnih koncerata održanih u decembru u Beogradu i Novom  Sadu, možemo ih uskoro čuti u Užicu 14. 2. u Kulturnom  centru  i 15. 2. u Domu kulture u Novoj Varoši Jovan Tomić.

📖 Priča o Mostar Sevdah Reunionu počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent i bivši član benda, snimio ansambl audio-kasetu sa nekoliko numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima. To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo beg epizoda da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodela i patnju 😥. Zatim su dali obećanje da će "cijeli svijet znati za sevdah" - jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i snimili svoj prvi album Mostar Sevdah Reunion 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gde god da dođu.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Pesme na novom albumu Lady Sings the Balkan Blues govore o usamljenosti, devojci koja „usamljena leže i usamljena ustaje“, o starenju dok čekamo tu voljenu osobu, o „prvom koji joj je zapao za oko“, neželjeno dogovorenom braku, željama i snovima... o dubokoj ljubavnoj želji i čežnji. Tematski, ovde imamo karasevdah (*kara-sevdah:(turski) mračna ljubav, što znači - beskrajna ili slepa ljubav) album, određeni podžanr sa najdubljim emocijamai posebno zahtevnim izvođenjem. Poslednja pesma na albumu je nova, autorska, snimljena u sećanje na pokojnog pevača i prijatelja MSR-a Milutina Sretenovića Sretu, sa kojim je trebalo da snime novi album. Pesma Kad muzika prestane predstavlja ukras ovog albuma, sa posebnom, nažalost, žalosnom simbolikom.

Foto: redportal.rs/Jasmina Pobrić

Na ovom albumu dovoljno je reći da je redovna postava MSR-a svirala: Mišo Petrović (solo-gitara), Sandi Duraković (ritam-gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas), a specijalni gosti Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke), a dama koja je svojim glasom oživela ovaj album je Antonija Batinić. Antonija je devojka iz Kupresa, koja je postala popularna pevajući rok, džez i bluz, a sa Mostar Sevdah Reunionom nastupa na koncertima širom regiona i sveta. I nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ulaznice za predstojeće koncerte se mogu naći na blagajnama Kulturnog centra u Užicu i u Domu kulture u Novoj Varoši Jovan Tomić.

Autor: redportal.rs