Nisu slučajno gusle dobile status nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, izjavio je Miljanić

Gostujući u emisiji Novo jutro na televiziji Pink, Milomir Miljanić je objasnio šta je tačno problem sa proslavom Srpske nove godine, zbog koje je dobio poziv za informativni razgovor u nikšićkoj policiji.

Na pitanje Jovane Jeremić šta se tačno dogodilo za Srpsku novu godinu u Crnoj Gori, Miljanić je odgovorio:

Ako bih ja to realno posmatrao, realno se nije ništa dogodilo spektakularno, osim što je to verovatno bila najsupešnije organizovana i održana Nova godina u Crnoj Gori. Ali je problem što je održana Srpska nova godina.

On je podsetio na višedecenijske probleme sa kojima su se Srbi u Crnoj Gori suočavali u pogledu očuvanja svog nacionalnog identiteta:

Meni je bio cilj da cela Crna Gora sazna da ja dolazim, jer prvi put sam zaista u Crnoj Gori da proslavimo zajedno Srpsku novu godinu, posle 3.000 nastupa širom sveta. I hvala Bogu da smo to dočekali. Znate i sami iz kog razloga. To decenijama nije bilo moguće. Ja sam, igrom slučaja, u Cetinju učio srednju školu, pa znam šta pričam. Taj animozitet prema svemu što je srpsko poslednje dve decenije je postao nepodnošljiv.

Miljanić je dodao da ne vidi da je lično bio meta, kao i da su na proslavi bili nosioci vlasti u opštini Nikšić i saradnici Andrije Mandića, predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera Demokratskog fronta. Dodao je da su sve ove stvari uperene prvenstveno protiv Marka Kovačevića, predsednika opštine Nikšić:

Marko Kovačević je jedan mladi čovek, znam ga dok je student bio. To su intelektualci, ljudi koji neće da se odriču svojih korena. Ne znam ni zašto sam se ja ukačio u toj priči, jer ništa se nije desilo. Sto puta sam ekstremnije stvari u Crnoj Gori radio kad su priznali Kosovo, ja sam snimio pesmu - Šta učini Crna Goro? To je napravilo poplavu dole. Bio mi je zabranjen ulazak dve godine.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: redportal.rs