U budućnost živog izvođenja klasične muzike ne sumnja jer iskustvo uživanja u vrhunskoj muzici ništa neće zameniti

Violinistkinja Katarina Aleksić članica svetski uglednog ansabla Holland Baroque bila je gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor u kojem je govorila o trećem izdanju serije koncerata Evropa u gostima.

Aleksić se osvrnula na vikend kada je u okviru međunarodnog projekta Evropa u gostima u Beogradu i Novom Sadu gostovao ansambl Holland Baroque.

Video: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ponosna sam što je publika u Srbiji imala prilike da čuje vrhunski kamerni orkestar sa zavidnom reputacijom u svetu i istorijom saradnje sa imenima kao što je Đovali Solima - kazala je Aleksić i dodala da je deo turneje ansambla 'Holland Baroque' imao edukativni karakter u Novom Sadu.

Kako kaže ostvarena je saradnja sa muzičko kreativnim centrom Muzički atelje.

- Njihov omladinski orkestar je radio sa ansamblom 'Holland Baroque'. Imali smo radionice, a deo koncerta su odsvirali sa nama - kazala je Aleksić.

Video: Tanjug/Strahinja Aćimović

Cenjena violinistkinja napominje da će uz podršku Ministarstva kulture i informisanja do kraja godine ostvariti zanimljive koncerte u programu „Evropa u gostima“.

- Imaćemo saradnju sa kragujevačkim festivalom klasične muzike …U Užicu planiramo koncert posvećen Johanu Sebastijanu Bahu. Između ostalog sviraćemo dela koja su bila pripisaana Bahu, a za koja se ispostavilo da ih nije napisao veliki kompozitor. Planiramo koncert u Beogradu sa sopranom Branislavom Pordumac i džez orkestrom iz Poljske - kaže Aleksić.

U budućnost živog izvođenja klasične muzike Aleksić ne sumnja jer kako kaže iskustvo uživanja u vrhunskoj muzici koju izvodi orkestar ništa neće zameniti.

- Imamo digitalnu revoluciju koja nudi senzacije na ekranima, ali ako promenimo pristup komunikacije sa publikom, nijedan sadržaj na telefenu, ili računari neće zameniti živo izvođenje klasične muzike. Važno je da neko bude u prilici da prvi put čije užovo koncert klasične muzike, posle toga će dolaziti sam -

Video: Tanjug/Strahinja Aćimović

Autor: Tanjug

#Holland Baroque

#Katarina Aleksić

#Tanjug reflektor

#intervju