Preko 70 članova u 4 hora otpevali su više od 20 kompozicija 😎

Svetski dan horskog pevanja (World choral day) obeležen je sinoć u Zaječaru uspešnim koncertom u sali gradskog pozorišta.

Kako piše timocka.rs nastupila su 4 hora: Gradsko pevačko društvo Stevan Mokranjac Zaječar, Gradski hor Mokranjac iz Negotina, Crkveni hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice i Kamerni hor Lavirint iz Zaječara. Preko 70 članova ova 4 hora otpevali su više od 20 kompozicija i odličnom interpretacijom oduševili publiku koja je poštovala distancu i nosila maske.

Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990. godine, svake druge nedelje u decembru, ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. Od tada do danas milioni pevača, članovi horova, učestvuju na koncertima, festivalima, pojedinačnim nastupima pevača, seminarima o horskom pevanju.

Prošle godine Svetski dan horskog pevanja proslavio je 30 godina postojanja, ali zbog epidemije virusa COVID-19, u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, koncerti nisu održani. Ove godine, Svetski dan horskog pevanja pruža izuzetnu priliku da horski svet pokaže svoje jedinstvo u radosti kolektivnog pevanja, kako bi održali tridesetogodišnju tradiciju.

Sinoćni koncert u Zaječaru prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije. Organizator Svetskog dana horskog pevanja je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu Zoran Radmilović, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Autor: timocka.rs

#Svetski dan horskog pevanja

#World choral day

#gradsko pozorište

#koncert

#zaječar