Ni Stonsi nisu po meri svima u savremenoj kulturi 😐

Roling stonsi su izbacili pesmu Brown sugar (braon šećer) sa svoje najnovije turneje zbog optužbi da ta pesma navodno glorifikuje rasizam, silovanje, mučenje i pedofiliju.

Hit iz 1971. godine se smatra da sadrži jedan od najboljih rifova gitare ikada ali je taj uspeh pao u senku danas zbog povezanosti pesme sa ropstvom i seksom.

Kritičari ove pesme su rekli da pesma ponižava crne žene.

- Pokušavam da shvatim u čemu je problem. Zar nisu ukapirali da je ta pesma o hororu ropstva? I dalje žele da je sahrane - rekao je gitarista Kit Ričards.

Mik Džeger je dodao da su sklonili pesmu jer je gotovo nemoguće udovoljiti svima na turneji.

- Svirali smo pesmu svaku noć od 1970. pa nekad i pomislite okej sklonićemo je sada i videćemo kako će da prođe ali možda je i vratimo - dodao je Džeger.

Sa druge strane dobar deo javnosti je razočaran što su Stonsi uopšte napadnuti i zašto su se "predali" cancel kulturi.

Trenutno su najviše na udaru komičari koji i po profesiji koriste humor da bi pričali o delikatnim temama koje su često kontroverzne ali je skoro Dejv Šapel bio pod velikim napadom zbog njegovih šala o transrodnim osobama.

Mik Džeger je na kraju dodao to da je pravio pesmu 90-ih verovatno bi on sam sebe cenzurisao.

- Ne želim uopšte da ulazim u konflikt oko ovog sr**a, ali se nadam da ćemo vratiti tu bebu i njenu slavu u budućnosti - završio je Ričards.

Postavlja se pitanje gde je granica stvaralaštva kada se radi o kontroverznim temama i da li umetnici imaju i danas apsolutnu slobodu da "provociraju" kako bi širili svoje umetničko delo, poslali poruku ili skrenuli pažnju na neki ozbiljan problem.

Autor: redportal.rs

#Brown Sugar

#Cancel kultura

#Muzika

#Rolling Stones