Trend nastao tek 2013, ali njegove posledice osećamo i danas

Pre tačno 10 godina, odnosno 22. maja 2012. godine desila se jedna stvar koja je u tom trenutku izgledala prilično obično. Naime, američki di-džej i muzički producent po imenu Hari Bauer Rodrigez, poznatiji kao Baauer, objavio je pesmu pod imenom Harlem Shake.

IZVOR: YT / Mad Decent

Međutim, iako je on ovu pesmu nazvao po plesnom pokretu koji je nastao još 1981. godine na ulicama Harlema, sam naziv danas malo ko povezuje sa njenim izvornim značenjem, a razlog je što je uvod u njegovu pesmu postao globalno poznat kao mim i trend koji je verovatno svako iole sklon internet egzibicionizmu uradio.

Istina, da bi ovaj deo pesme postao globalno poznat i da bi izazvao pravi globalni potres, trebalo je da prođe oko godinu dana. Zapravo, tek 2. februara 2013. će se desiti ono što će izazvati lavinu, jer će tada komičar Filti Frenk (Prljavi Frenk) sa svojim prijateljima (maskiranim u razne likove) napraviti kratak video sa prepoznatljivim početkom ove pesme.

IZVOR: YT / DizastaMusic

Malo je reći da su od tog trenutka pa u narednih godinu dana, skoro svi izgubili razum (bar je tako izgledalo) praveći svoje verzije ovog trenda. 😄

Tako smo imali prilike da vidimo svakakve verzije sa raznih krajeva sveta, sa utakmica, verzije koje su radili fudbalski timovi, pa čak i medicinsko osoblje i vojnici. 😃 Naravno, trend nije zaobišao ni Srbiju (jer odavno se zna da ako vidite da, recimo, neko baca kantu leda na sebe, to treba da uradite i vi 😆), ali nekako su nam naše verzije generalno izgledale dosta blaže od onih koje su dolazile iz SAD i ostalih delova sveta.

IZVOR: YT / ENERGYLIVEHD

Trend je u jednom trenutku postao toliko masovan da su njime počeli da se bave i psiholozi, sociolozi, predstavnici raznih religijskih zajednica i ostali. Očekivano, kritičari nisu bili naročito oduševljeni novom zanimacijom mlađih ljudi, ali, budući da je godinu dana ranije planetu pregazio relativno sličan trend koju je izazvao južnokorejski izvođač Psaj (Psy) sa pesmom Gangnam Style, ovaj trend nije naišao na neki veći otpor čak ni kod onih kojima se nije sviđao.

IZVOR: YT / Veliki Brat

Ipak, jedan izuzetak postoji. Naime, žiteljima Harlema ovaj trend smeta i dan-danas, tako da ga smatraju ga za tešku uvredu za njihov kraj, pa ako želite da ih naljutite najlakše ćete to postići ako ovo ime povežete sa Bauerovom pesmom i trendom koji je izazvala.

Za njih je, prirodno, Harlem Shake ono što je bio i na samom početku - plesni pokret koji se pravi rukama i ramenima, a koji je prvi izvodio žitelj ovog dela Njujorka pod imenom Al Bi, kao što smo već rekli, još početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Ovaj plesni pokret je inače ušao u mejnstrim 2001. godine kada reper Dži Dep snimio pesmu Let's Get It sa Pi Didijem (Paf Dedijem za starije), u kojem je ostatak sveta prvi put mogao da ga vidi.

IZVOR: YT / Bad Boy Entertainment

Bilo kako bilo, za razliku žitelja Harlema koji su prilično ljuti što su im je ovaj trend i pesma otele ime za nešto što smatraju svojim, lagali bismo kad bismo rekli da nismo uživali u inovativnosti i lucidnosti nekih od izvođača ovog mima.

Što se tiče plesnog pokreta, njega zapravo i nije toliko teško naučiti, pa ako ima zaintresovanih, to možete učiniti relativno lako. Samo pratite ovog instruktora dole.👇😊

IZVOR: YT / MahaloDance

Autor: Marko Radovanović

#10 godina

#Harlem Shake

#mim

#trend