Za Red portal govori redakcija Gospodina Neprijatnog

Mim-kultura je postala svetska svakodnevica, a svako od nas ima neku mim-stranicu koji prati na društvenim mrežama. Fenomen mimova je danas toliko jak da mogu da utiču čak i na društvene i političke tokove, kao što je bilo 2016. godine u Americi, a najsvežiji primer jesu dešavanja u Crnoj Gori prošle godine.

Zbog svog uticaja i specifičnog humora za Red portal govorio je Gospodin Neprijatni, autentinčni predstavnik mim-kulture na našim prostorima. Kao što verovatno očekujete, Neprijatni je odgovarao u svom stilu, a mi smo se potrudili da mu i pitanja daju prostora za tako nešto.

Mimovi su postala (politička) svakodnevica. Kako Gospodin Neprijati komentariše što su posle Amerike, možda i u većoj meri, zaživeli u Crnoj Gori? 

Ni dobar dan, Gospodine Neprijatni, ni ništa, direktno u centar, odmah na posao... Mimovi su nas malo izvukli u poslednje vreme jer smo se baš kvalitetno sprdali sa svima i onda na taj način ublažavali sve one nemile scene koje ste možda i gledali preko televizije: hapšenja, batine, torturu policije Mila Đukanovića, suze naših monahinja i tako dalje...

Kako komentarišeš mim-scenu na Balkanu? Omiljene kolege u Crnoj Gori, ali i u okruženju? 

Balkan je široko polje koje ne pratim baš u kompletu. Predanje po Neprijatnom kaže: Kad Hrvati naprave mim, tada će Gospod potopiti svet, tako da za sada mogu komentarisati samo mim-stranice iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. U Srbiji se sigurno izdvaja moj kum Pujo Šotka, ali i svi ostali iz te grupe oko Puja, da kažem nacionalno svesne stranice koje ne mrze svoj identitet, zastavu, istorijiu i Crkvu. U Crnoj Gori ima sve više stranica i svaka je dobra na svoj način. Izgrađuju se posebni stilovi i mimova i pisanja, a to je dosta bitno.

Neprijatni je na svim društvenim mrežama. Međutim, koja mu je omiljena i zašto?

Na Fejsbuku sam počeo i to najviše pratim. Dešava se da nekad i zaboravim da objavim nešto na Instagram, dok Tviter retko koristim, osim kad treba baš da iznerviram nekoga. Onda se aktiviram po celi dan svuda i sve uredno objavljujem. Na Fejsbuku sam počeo i to je glavna baza Neprijatnog.

Kakav je osećaj kada iz potpune anonimnosti gradiš jednog (anti)heroja koji vedri i oblači društvenim tokovima u svojoj zemlji?

Ne mislim baš da vedri i oblači, ali znam provereno da niko ne želi da mu se Neprijatni „zakači”. Mislim da je narod na našim prostorima sit poznatih faca i onda im bude lepše kad zamišljaju nekog lika, a opet od njega dobijaju sve ono što žele da čuju ili sve ono što bi oni rekli. Čak i ja imam posebno zamišljenog lika kojeg vidim u Neprijatnom.

Ume da zakuva razne situacije, ali kakav je Gospodin Neprijatni zapravo u kuhinji? I šta sluša, pored gusala, naravno? 😂

Italijanska kuhinja i italijanska muzika. Naravno, i elektronika je neizostavna jer Neprijatni prati trendove i ide u korak sa vremenom. Slabo se kuva, hvala bogu do 40. godine svi živimo sa majkom, pa nas nešto previše i ne zanima kuhinja. Ali javite se opet za 15 godina ako se osamostalim, pa da vam kažem ide li kuhinja.

Da li ste pobornik depilacije voskom ili ipak brijanje? 😂

Počeli ste da se sprdate sa mnom, znači… Nema veze, izdržaće Neprijatni. Preskočio bih pitanje. 😂

Ima li izgledne budućnosti za mimere, osim asepsola i kvaka (mada i to nešto ne ide)? 😂

Nikad nismo gledali u budućnost kroz mimove, pravili smo ih iz revolta i zabave. Nismo razmišljali ni o poslu ni o funkcijama u novoj vladi, ali kad je počeo da se deli kolač ljudima za koje znamo da su splačine i ljudima koji su u foto finišu podržali ovu borbu, onda smo počeli da se sprdamo na tu temu oko kvaka i asepsola jer nam nije jasno kako se niko nije setio da u jeku korone treba barem 3 radnika da im se da krpa i asepsol i da čiste kvake u zgradi vlade. Ispostavilo se da bi se našim zaposlenjem i unapređenjem u kvakočistače ozbiljno narušio ugled vlade.

Hoćeš li nam otkriti neki plan za budućnost i bitne događaje koji dolaze, poput popisa u Crnoj Gori i predsedničkih izbora?

Popis u Crnoj Gori je najbitnija obaveza svakoga od nas. Neprijatni možda jeste politički menjao favorite i stavove, ali jezik i naciju nikad nije, niti planira. Moja nacija nije ni čaša vode, ni žir, ni kanta jupola, ni 5 evra – po nacionalnosti sam Srbin, a jezik koji govorim je srpski. Idem u Srpsku pravoslavnu crkvu i krstim se sa 3 prsta. Poštujem sve vere, a svoju najviše, jer me vera uči da poštujem sebe kao i sve ostale. Mnogo se priča o tom popisu, kao da nije po zakonu što se svako bori da prezentuje kvalitete svoje nacije. Pravoslavlje je borba, a ne žrtva, iako premijer Krivokapić pokušava na sve načine da predstavi sebe kao žrtvu pravoslavlja 21. veka i da od pravoslavlja napravi neko konstantno povlačenje i da tako udovolji onima koji kidišu i napadaju našu veru i naciju. To ide na štetu samo nama Srbima – pogotovo pred predstojeći popis koji će se posle dugo vremena održati u demokratskim uslovima (možda, ako se premijer ne prepadne pa ga otkaže da bi učinio uslugu ovim drugim nacijama – postojećim i nepostojećim – da se ne zamera nikome). Kad malo pogledate, i car Dušan je bio pravoslavan, pa mu to nije smetalo da pobeđuje.

Gospodin Neprijatni je zabeležio gomilu uspeha. Međutim, koji bi bio najveći uspeh kada bi Gospodin Neprijatni bio najispunjeniji?

Mislim da je najbolje bilo onomad kad sam napisao da sam imao veliku podršku od Ambasade Velike Britanije pred izbore, a dnevni list Pobjeda i ostale Đukanovićeve novine sve to prenele. Čak je izašlo i u štampanom izdanju, i Neprijatni je završio na komadu hartije. Milove novine napale ambasadorku lično, kao sramota što se čini, pomažu mim-stranice itd... Bukvalno nije se desilo.

Da li misliš ili planiraš da ćeš u jednom trenutku izaći iz anonimnosti? 

Ako ne moram, vala ne bih… Ne zbog straha ili zbog nečega drugog, već je mim-kultura takva, jednostavno. Ljudi zamisle jednog lika i onda treba da izađem ja glavom i bradom i da im možda pokvarim sve ono što su oni zamislili u svojoj glavi. Postoje razne teorije, redovno se polemiše oko toga, nagađa se…

Da li ti se desilo da ti privatno neko pokaže mim Gospodina Neprijatnog, ne znajući da si to zapravo ti? Kakav je osećaj?

Dešavalo mi se redovno na poslu, a bogami i u porodici. Osećaj je monkey puppet meme. 😂

Foto: memegenerator

Da li si se nekome poverio da si ti zapravo Gospodin Neprijatni? Kakva je bila reakcija?

Ne zna veliki broj ljudi, samo najbliži, ali oni od starta to znaju, a to je već 3 godine, tako da iskreno zaboravio sam kakva je reakcija bila…

Pojedini političari su rekli koja im je omiljena mim-stranica. A koji je omiljeni političar Gospodinu Neprijatnom? 

Gde su to rekli? Dajte link da vidim pa da pljujem sve one što nisu rekli da im je omiljena Neprijatni… Bata Carevića volim jer je onako narodni čovek i domaćin. Što kaže neko: „Bato i kad kiksa u nekoj izjavi, radi to sa stilom.” On je takav kakav jeste, iskren i otvoren, dosta puta ga izvlače iz konteksta i nameću mu neke teorije, ali on jednostavno ne živi život kao političar, ostvario se i u poslu i porodično, pravi je Srbin, domaćin, veliki vernik, dobrotvor i ktitor. Čuva srpsku kulturu, identitet, pravoslavlje. Ja sam od starta bio da Bato bude nosilac liste, ne bi on nikad neke stvari dozvolio, ali bože moj... U suštini, Carević mi je omiljeni političar jer nije političar. Posle Bata Carevića je Milan Knežević.

Koji bi političar bio odličan mimer? 

Milan Knežević, definitivno. Baš ima dobre šale.

Trenutak sa litija koji ćeš pamtiti ceo život?

Svaka litija je imala nešto posebno, teško je odlučiti se. Predobar je osećaj kad se korača po zimi, snegu, vetru i kiši zajedno sa onolikim narodom. Svi smo imali jedan cilj, spremni i život da damo za taj cilj. Osećao sam se svaki put kao da idem u boj, predobro je bilo baš. Evo, naježih se opet.

Poznato je da je Gospodin Neprijatni omiljen kod lepšeg pola. Može li informacija iz prve ruke, da li je to tačno, ili što bi rekli Medojević i Katnić, sve je to Udba? 😂

Ja i dalje stojim na raspolaganju svim pripadnicama lepšeg pola ako hoće da se dopisujemo jer kod mene važi ono pravilo da je svaka žena lepa. Žene me takođe vole, a lažne su one priče što se pričaju po gradu da ja kao zabavljam samo šalama i pošalicama, a da dolaze drugi posle mene i vode te devojke doma. Ja ih i zabavljam i vodim doma da znate samo, a na te gradske priče se ne obazirite, to je još jedan pokušaj Bebe Popovića iz Beograda da diskredituje mene i moj politički subjekat.

Obično na kraju ostavimo prostora za poruku čitaocima Red portala, ali neka Gospodin Neprijatni izabere da li želi poruku ili mim za čitaoce Red portala.

Pozdravljam čitateljke Red portala. Javite se negde da pijemo piće. Držite do sebe i do srpske kulture, ne padajte na ove priče „drugosrba” da su nacionalno svesni momci – loši momci. Mnogo bolje zabavljamo i veći smo džentlmeni od tih srbomekušaca koji se stide svega srpskog. To su slabići, ako su u stanju da izdaju svoju veru i naciju, zamislite kako bi se tek prema ženi i porodici ponašali. Živeo srpski narod u svim srpskim državama!

Foto: neprijatni

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#intervju

#litije

#mim stranice

#neprijatni

#psalm 118