Što je objekat vrući, to je i glasniji

Novi uređaj prisluškuje predmete kako bi izmerio njihove temperature. Vrući predmeti ne samo da sjaje, već i tiho bruje. Brujanje nastaje brzim tremom čestica koje čine vreli predmet. Da su ljudske uši dovoljno zainteresovane da čuju ovu buku, zvučalo bi poput radiostatike.

- Što je objekat vrući, to je i glasniji - kaže Tom Purdi sa Univerziteta u Pitsburgu.

Purdi je zajedno sa Robinjetom Singom sa Univerziteta Mariland stvorio akustični termometar koji oseća intenzitet zvuka proizvedenog toplotom koji izlazi iz obližnjih predmeta. Srce uređaja je list silicijum-nitrida od jednog kvadratnog milimetra. Ploča se nalazi u prozoru isečenom u sredini silicijumskog čipa, koji prenosi zvučne talase bolje od vazduha.

U eksperimentima su fizičari nanosili mrlje epoksidnog materijala na površinu čipa oko silikon-nitridnog sloja. Kada se zagreva laserom, svaka epoksidna mrlja emitovala je zvučne talase koji su prolazili kroz čip do lima, uzrokujući da list vibrira. Što je epoksidna mrlja vruća, to su njeni zvučni talasi jači, a vibracije silicijum-nitrida intenzivnije.

Odbijanje laserskog zraka od lista i merenje ugla refleksije snopa omogućilo je istraživačima da prate kretanje lista, a samim tim i temperature epoksidnih mrlja, navode u izveštaju Sing i Purdi u časopisu Physical Review Letters.

Purdi smatra da će ovaj moderni termometar jednog dana naći upotrebu u kvantnim računskim uređajima, koji moraju da rade na vrlo niskim temperaturama.

Autor: redportal.rs

#termometar

#toplota

#zvuk