Poznata je po tome što je otporna na više lekova 💊

Bakterije koje su našle u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) evoluiraju prilično brzo, te je uviđeno da se vrsta razlikuje od svojih zemaljskih kolega. 🧫

Bakterije u pitanju su sojevi Enterobacter bugandensis. Ovo je oportunistički patogen, što znači da može izazvati bolest samo ako je domaćin već poremećen, na primer ako se već bori sa bolešću ili ako je imunokompromitovan. Bakterija je poznata po tome što je otporna na više lekova, što znači da nekoliko tretmana antibioticima više nije efikasno u borbi protiv nje. Zato je važno razumeti kakva je ova bakterija u orbiti. 🦠🌍

Pet sojeva ove bakterije pronađeno je na ISS-u 2018. godine, a novi radovi izveštavaju o postojanju 13 sojeva na svemirskoj stanici. Dok je prethodna analiza izvestila o sličnostima, detaljniji genetski rad sugeriše da su pod stresom takvog jedinstvenog okruženja, sojevi ISS-a mogli da mutiraju na više načina kako bi postali i genetski i funkcionalno različiti od E. bugandensis koji nalazimo na Zemlji. 🌍

- Identifikovali smo određene gene iz naše studije koji su isključivo prisutni u organizmima povezanim sa ISS-om, ali ne i u njihovom zemaljskom pandanu - napisali su autori u radu.

Razumevanje načina na koji bakterije evoluiraju u svemiru važno je za zaštitu zdravlja astronauta, kao i za izradu alternativnih pristupa za borbu protiv ovih patogena. U slučaju ovih sveže evoluiranih sojeva, njihova adaptacija na mikrogravitaciju mogla bi sakriti njihove Ahilove pete.

- Ovi geni potencijalno mogu poslužiti kao vredne mete za terapiju protiv patogenih mikroorganizama u jedinstvenom okruženju ISS - nastavili su autori.

Istraživački tim priznaje neka ograničenja u genetskoj analizi, tako da ne mogu bez sumnje reći da su ovi sojevi takvi kakvi jesu samo zbog prostora. Ipak, postoji mnogo ubedljivih dokaza i oni čak nastavljaju da pokazuju kako su ovi sojevi integrisani u zajednice mnogih različitih bakterija, od kojih su neke i oportunističkih patogena koji su otporni na više lekova.

Ova koegzistencija bi mogla biti još jedan faktor koji je pomogao organizmima da uspešno pronađu svoje niše u okruženju sa niskom gravitacijom, visokim zračenjem i povišenim sadržajem ugljen-dioksida na ISS.

Studija je objavljena u časopisu Microbiome.

Autor: redportal.rs