Procenjuje se da je 91 odsto okeanskih vrsta trenutno nepoznato nauci 🐚🦐🦞

U dubokom kanjonu koji ljudi ranije nisu videli, naučnici su otkrili najmanje 100 novih morskih vrsta.

Okeanska stvorenja su nedavno pronađena u koritu Bounti na istočnoj obali Južnog ostrva Novog Zelanda tokom tronedeljnog putovanja na istraživačkom brodu Tangaroa, kojim upravlja Nacionalni institut za vodu i atmosferu Novog Zelanda (NIVA).

Posada od 21 naučnika na ekspediciji za popis okeana nedavno se odvažila na ovo udaljeno područje južne hemisfere da dokumentuje nove morske vrste i njihovi napori su se isplatili.

Duž 800 kilometara Bountija, na dubinama do 4.800 metara, tim je prikupio oko 1.800 uzoraka. Još uvek pregledaju sve primerke, ali očekuju da će identifikovati preko 100 novih vrsta, uključujući desetine mekušaca, 3 ribe, škampe, glavonošce i novi rod korala.

Foto: Ocean Census/NIWA/Ocean Census/NIWA

- Izgleda da imamo veliki izbor novih, neotkrivenih vrsta. Dok svi naši primerci budu ispitani, bićemo severno od 100 novih vrsta. Ali ono što me je zaista iznenadilo je činjenica da se ovo odnosi i na životinje poput ribe, mislimo da imamo 3 nove vrste riba - rekao je profesor Aleks Rodžers, ko-vođa ekspedicije i naučni direktor Ocean Census-a. .

- Otišli ​​smo u mnogo različitih staništa i otkrili čitav niz novih vrsta, od riba do puževa, do koralja i morskih krastavaca, zaista interesantnih vrsta koje će biti nove u nauci - dodala je Sadi Mils, saradnica na putovanju, vođa i morski biolog u NIVA.

Međutim, ne mogu se sve vrste lako svrstat. Jedan primerak se pokazao posebno zbunjujućim; članovi tima su spekulisali da li bi to mogla biti morska zvezda, morska anemona ili stvorenje nalik zoantidima, ali stvorenje se ne uklapa ni u jednu od ovih kategorija.

- Ovde imamo mnogo stručnjaka koji gledaju i koji su veoma uzbuđeni - objasnila je dr Mičela Mičel, taksonomista u Mreži muzeja Kvinslenda.

Foto: Ocean Census/NIWA/Ocean Census/NIWA

- Sada mislimo da bi to mogla biti nova vrsta oktokorala, ali i novi rod. Još uzbudljivije, to bi mogla biti potpuno nova grupa izvan oktokorala. Ako jeste, to je značajno otkriće za duboko more i daje nam mnogo jasniju sliku o jedinstvenom biodiverzitetu planete - dodala je ona.

Procenjuje se da je 91 odsto okeanskih vrsta trenutno nepoznato nauci, dok je više od 80 odsto okeana nemapirano i neistraženo. Na sreću, mnogi timovi naučnika vredno rade da to promene.

Foto: Ocean Census/NIWA/Ocean Census/NIWA

Ocean Census je postavio cilj da dokumentuje 100.000 novih vrsta u deceniji pre nego što budu potencijalno izgubljene zbog mnogih problema sa kojima se suočavaju svetski okeani, kao što su zagađenje, prekomerni ribolov i klimatske promene.

Autor: redportal.rs