Ovo je prva široko primećena pojava da orka lovi i sama ubija veliku belu ajkulu.

U nedavnom članku, naučnici su podelili da su nedavno primetili da je jedan od kitova orka koji lovi ajkule sam ubio veliku belu ajkulu za manje od 2 minuta. Stručnjaci veruju da bi ova nova taktika lova mogla da bude odgovor na klimatske promene i da može uticati na druge vrste okeana. Naučnici su primetili kako kit orka ubija veliku belu ajkulu u blizini obale Južne Afrike, a napad bi mogao da pruži uvid u to kako se promenila taktika lova ove vrste kitova.

Najmanje od 2017. godine, par orki u vodama oko Južne Afrike ubija velike bele ajkule za njihovu jetru, obrok bogat hranljivim materijama za kitove, i ostavljajući ostatak tela ajkula iza sebe. Taktika lova je terala ajkule iz priobalnih voda oko Kejptauna.

Ali ovaj solo napad orke, koji su naučnici primetili u junu 2023. i predstavljen u članku African Journal of Marine Science objavljenom u martu, pokazao je da jedna orka ubija ajkulu dugu 8,2 stope za manje od 2 minuta. Prema rečima jednog od biologa koji je to posmatrao, žestina napada bila je bez presedana i zapanjujuća.

U razgovoru za Bi-Bi-Si, biolog za ajkule sa Univerziteta Rodos dr Alison Tauner rekla je da je mužjak orke, po nadimku Starbord, zgrabio mladu veliku belu ajkulu za peraje i gurnuo je napred nekoliko puta pre nego što mu je na kraju izvukao organe da bi došao do njegove jetre.

Nedavno objavljen video-snimak napada pokazuje kako Starboard brzo ubija ajkulu pre nego što otpliva sa jetrom bogatom hranljivim materijama u ustima, prolazeći pored obližnjeg čamca punog turista.

Foto: Unsplash.com/Toddcravens

Prema nedavnom članku o šokantnom napadu kitova ubica, ovo je prva široko primećena pojava da orka lovi i sama ubija veliku belu ajkulu.

Ova pojava takođe dovodi u pitanje postojeće teorije o strategijama lova na kitove ubice, jer su prethodna istraživanja navela naučnike da veruju da orke prvenstveno love u grupama, a ne same. Prethodni napadi kitova ubica na ajkule uključivali su više orki.

Dr Luk Rendel, drugi naučnik sa Univerziteta Sent Endruz u Škotskoj, rekao je za Bi-Bi-Si da nije iznenađujuće da su kitovi naučili da love velike bele ajkule, jer se orke možda suočavaju sa izazovima u pronalaženju hrane zbog problema kao što su klimatske promene i druge promene u njihovom ekosistemu predvođene ljudima.

- Velika bela ajkula je lepa, velika koncentracija hrane, tako da nije iznenađujuće da su neke populacije [orki], gde se ove ajkule javljaju u dovoljnom broju, naučile da to iskoriste. Ljudske aktivnosti, poput klimatskih promena i industrijskog ribolova, vrše značajan pritisak na naše okeane - rekao je on.

Naučnici koji stoje iza nedavnog članka o solo napadu kitova ubica prvi put su objavili svoja otkrića 2022. Napisali su u African Journal of Marine Science da su pratili najmanje 8 ubistava velikih belih ajkula unazad od strane pomenutog para. Prema istraživačima, nekoliko ajkula je izgubilo srce i jetru.

Dr Primo Mikareli, biolog iz italijanskog Centra za proučavanje ajkula i Univerziteta u Sijeni, rekao je za CNN u izjavi da, iako je tako snažan napad bio nezaboravan, on takođe brine o ekološkim implikacijama koje ovo ima za orke i velike bele ajkule.

- Uprkos mom strahopoštovanju prema ovim grabežljivcima, sve više sam zabrinut za ekološku ravnotežu priobalnog mora - rekao je Mikareli izdanju.

Kitovi ubice narastu do 30 stopa u dužinu i mogu težiti više od 6 tona, dok velike bele ajkule mogu dostići i do 22 stope dužine i težiti oko 2,5 tone.

Tauner je za Bi-Bi-Si rekao da bi nove lovačke navike orka mogle da utiču na druge vrste, kao što su afrički pingvini, koji bi mogli da se suoče sa većom opasnošću od krznenih foka jer velike bele ajkule obično love foke.

- Ovo su revolucionarni uvidi u predatorsko ponašanje ove vrste. Prisustvo ovih kitova ubica koje love ajkule verovatno je povezano sa širom dinamikom ekosistema. Brzi razvoj ovog fenomena čini izazov za nauku da drži korak - rekao je Tauner za CNN.

IZVOR: YT / Earth Legacy Foundation

Autor: redportal.rs