Bez ikakvog ljudskog učešća 🤷🏼‍♀️

Volksvagen je predstavio prototip svog robota za punjenje koji se prebacuje na električna vozila i puni ih snagom. Mašina je potpuno autonomna i dizajnirana je za parking mesta, kao što su podzemne garaže, a trebalo bi da bude uvedena negde sledeće godine. Robot nosi bateriju do parkiranog vozila, zatim zatraži da otvori poklopac utičnice za punjenje, a nakon toga spaja utikač i isključuje po završetku punjenja. Inspirisan dokazom o konceptu iz 2019. godine i opremljen je velikim očima koje trepte i R2-D2 zvukovima.

- Sveprisutna infrastruktura punjenja je bila i ostaje ključni faktor uspeha električne mobilnosti. Naš robot za punjenje samo je jedan od nekoliko pristupa, ali je nesumnjivo jedan od najvidljivijih - izjavio je Izvršni direktor kompanije Volkswagen Group Components Tomas Šmal.

IZVOR: YT / 60celine

Robot za punjenje se aktivira putem aplikacije nakon što vozač parkira svoje vozilo na određenom mestu, nakon čega se mašina na točkovima prikači na bateriju. Čitav postupak punjenja odvija se bez ikakvog ljudskog učešća i može se izvršiti za više vozila odjednom. Kada se vozilo potpuno napuni, robot sam isključuje mobilnu jedinicu za punjenje i vraća je nazad do centralne stanice za punjenje.

- Razvijamo rešenja koja će pomoći da se izbegnu skupe samostalne mere. Mobilni robot za punjenje i naša fleksibilna stanica za brzo punjenje samo su 2 od ovih rešenja - dodao je Šmal.

Robot bi trebalo da bude predstavljen 2021. godine. Sledeći korak je razvoj prateće aplikacije koja će olakšati autonomni postupak punjenja.

Autor: redportal.rs

#elektricni automobil

#punjenje

#robot

#volkswagen