Cena akcija kompanije ove je godine porasla za oko 64% – daleko iznad većine ostalih akcija kojima se trguje.

Tesla slavi još veći uspeh 2023. godine nakon što je kompanija objavila da su njeni najnoviji prihodi premašili očekivanja, zabeleživši rekordnih 24,32 milijarde dolara prihoda. Cena akcija kompanije ove je godine porasla za oko 64% – daleko iznad većine ostalih akcija kojima se trguje.

Izvršni direktor i glavni akcionar, Elon Mask, prošle godine je prodao svoje akcije u iznosu od 39 milijardi dolara kako bi finansirao kupovinu i upravljanje Twitterom. Neki akcionari Tesle navodno su bili nezadovoljni što Mask troši vreme na upravljanje Twitterom jer bi kao rezultat toga potencijalno mogao biti manje fokusiran na Teslu. To je izvršilo pritisak na cenu akcija Tesle, koja je u decembru pala za 39,6%.

S obzirom na to da je posao s Twitterom završen, a rezultati Tesle premašili očekivanja, i podatak da je u Kini broj isporuka Tesle u januaru skočio 18,4% u odnosu na decembar prošle godine, naveo je mnoge velike investitore poput Džordža Soroša da se priključe. Soroš je u prethodnom tromesečju kupio gotovo četvrt miliona akcija kompanije.

Pozitivan sentiment u vezi Tesle se nastavila najavom da će se 1. marta održati dan investitora, i Maskova najava da će biti otkriven njegov Master plan 3. Trgovci očekuju vesti o detaljima u vezi sa Cybertruckom, hardveru i vesti o Teslinoj viziji sledećih koraka u tehnologiji električnih vozila.

Investicione banke Morgan Stanley i Deutsche Bank postavili su ciljnu cenu od 220 dolara, a Mizuho očekuje da će akcije dostići 250 dolara u odnosu na trenutnu cenu od 199 dolara.

Autor: Blic.rs

#Tesla