Otkrili su da nakon nekoliko nedelja upotrebe, neka od ovih poboljšanja traju kada se stimulacija isključi. 👏

Dva delimično paralizovana pacijenta su uspešno izvršila niz složenih zadataka, uključujući, za jednog od pacijenata, rezanje odreska i otvaranje brave, zahvaljujući neurotehnologiji koja stimuliše kičmenu moždinu. Ova tehnologija se sastoji od para elektroda koje uključuju neuronska kola unutar kičme.

Foto: Printscreen YouTube/NPG Press

Obe osobe uključene u studiju su imale ozbiljno ograničeno kretanje nakon moždanog udara. Ovakav udar može trajno poremetiti komunikaciju između mozga i kičmene moždine, a istraživači su postavili elektrode ispod lezije u nadi da će aktivirati centre koji kontrolišu kretanje ruku i šaka.

- Nervi čula iz ruke i šake šalju signale motoričkim neuronima kičmene moždine koji kontrolišu mišiće udova. Stimulacijom ovih senzornih nerava možemo pojačati aktivnost mišića koji su oslabljeni moždanim udarom. Važno je da pacijent zadržava potpunu kontrolu nad svojim pokretima: stimulacija je pomoćna i jača mišićnu aktivaciju samo kada pacijenti pokušavaju da se kreću - objasnio je autor istraživanja Daglas Veber.

IZVOR: YT / NPG Press

Pacijenti imaju 31 i 47 godina i patili su od hronične slabosti gornjih udova nakon moždanog udara 9, odnosno 3 godine. Svako je dobijao stimulaciju kičmene moždine 29 dana, što im je omogućilo da obavljaju niz zadataka koje nisu obavili od pre moždanog udara.

Mogli su da podižu ruke iznad glave i otvaraju i zatvaraju šake, hvataju male predmete i upotrebljavaju pribor za jelo. Dva pacijenta su pokazala povećanje snage od 40 procenata, odnosno 108 procenata, kao i poboljšanje kinematike od 30 do 40 procenata.

- Otkrili smo da električna stimulacija određenih regiona kičmene moždine omogućava pacijentima da pomeraju ruku na način na koji ne mogu bez stimulacije. Možda još zanimljivije, otkrili smo da nakon nekoliko nedelja upotrebe, neka od ovih poboljšanja traju kada se stimulacija isključi, što ukazuje na uzbudljive puteve za budućnost terapija moždanog udara - rekao je autor studije Marko Kapogroso.

Autori studije se nadaju da će se njihov uređaj koristiti i kao pomoćna tehnologija koja pomaže pacijentima da povrate funkciju šake i ruke u kratkom roku, i kao tretman koji može dovesti do trajnih poboljšanja čak i kada su elektrode isključene.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Medicine.

IZVOR: YT / NPG Press

Autor: REDPORTAL.RS

#Elektrode

#NERVI

#Neuroni

#PARALIZOVAN PACIJENT

#Paraliza

#istraživanje

#kičmena moždina

#moždani udar

#stimulacija

#studije