Sve se odvilo pre 66 miliona godina, kada je meksički zaliv pogodio asteroid prečnika preko 10 km. ☄

Pre 66 miliona godina džinovska svemirska stena pala je u vodu u blizini meksičkog poluostrva Jukatan i izazivajući omotač prašine, koji je godinama zaklanjao Sunce, pad temperature i ubijajući dinosauruse. Udar je takođe izazvao cunami u Meksičkom zalivu za koji neki naučnici veruju da je bio prvobitni talas plime i oseke do 1500 metara koji se pogodio Severnu Ameriku, nakon čega su usledili manji impulsi. Tim naučnika je sada prvi put simulirao cunami koji je usmrtio dinosauruse.

Naučnici su koristili specijalni softver kako bi simulirali džinovski cunami za koji se veruje da je kriv za izumiranje dinosaurusa na Zemlji pre nekoliko desetina miliona godina. Cunami uzrokovan udarom asteroida doveo je do talasa visokih i do 4,5 kilometara, koji su zapljusnuli celu planetu.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) objavila je javno isečak kompjuterske simulacije ovog događaja. Ovaj cunami je bio snažniji 30.000 puta od bilo kojeg zabeleženog cunamija. Asteroid koji ga je uzrokovao je imalo prečnik veći od 10 kilometara i ostavio je duboki krater koji je danas poznat kao krater Chicxulub.

Pogledajte kako je to izgledalo pre 66 miliona godina. 👇😱

Video: Science On a Sphere/Science On a Sphere

Autor: redportal.rs