Roboti su bili u stanju da preskaču prepreke i podele se na pola kako bi izvršili niz zadataka, kao što su lemljenje kola, isporuka lekova...

Tim naučnika napravio je malog robota koji se može istopiti, a zatim ponovo učvrstiti na komandu kako, a sve u cilju kao bi prošao kroz uske prostore.

Naučnici tvrde da su kreirali stvarnu verziju T-1000 iz Terminatora 2. Ovo sve može da potvrdi i snimak na kome se pokazuje trik sa otapanjem i vraćanjem u čvrsto stanje.

Naučnici su ugradili u robot mikroskopske komade magnetnog neodimijuma, bora i gvožđa u tečni galijum, metal koji ima veoma nisku tačku topljenja. Zatim, koristeći magnete izdaju naredbe minijaturnom robotu da se topi i pretvori u tečnost, prođe kroz rešetke kaveza, i na kraju se vrati u prvobitno čvrsto stanje.

- Magnetne čestice ovde imaju dve uloge. Jedna je da oni čine da materijal reaguje na naizmenično magnetno polje, tako da možete, putem indukcije, zagrejati materijal i izazvati promenu faze. Ali magnetne čestice takođe daju robotima mobilnost i sposobnost da se kreću kao odgovor na magnetno polje - rekao je u izjavi Karmel Majidi, mašinski inženjer na Univerzitetu Karnegi Melon.

Foto: Printscreen YouTube/ Eric Mack

Inspiraciju nisu dobili iz Terminatora, već iz morskih krastavaca, morskih stvorenja koja mogu da pređu iz ukočenog u meka stanja kada se ukaže potreba.

U nizu testova, magnetski kontrolisani minijaturni roboti su bili u stanju da preskaču prepreke i podele se na pola kako bi izvršili niz zadataka, kao što su lemljenje kola, isporuka lekova...

- Pružanje mogućnosti robotima da prelaze između tečnog i čvrstog stanja daje im više funkcionalnosti - rekao je Chengfeng Pan, inženjer na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu i vodeći istraživač na projektu.

Naučnici veruju da ova tehnologija promene oblika može imati medicinsku i tehnološku primenu u budućnosti.

IZVOR: YT / Eric Mack

Autor: redportal.rs

#Prepreke

#mini robot

#naučnici

#robot

#tečno stanje

#čvrsto stanje